Ususret novim rješenjima
1

Schmidt se sastao sa predsjednicom CIK-a i sekretarom povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH

N. V.
Foto: OHR
Foto: OHR
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se sastao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH Irenom Hadžiabdić i generalnim sekretarom Goranom Miškovićem kako bi razgovarali o integritetu izbornog procesa u BiH, odnosno tehničkim izmjenama koje iščekujemo.

Iz OHR-a je samo rečeno da je Schmidt sa Hadžiabdić i Miškovićem razgovarao "o neophodnim reformama kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa u BiH i važnoj ulozi CIK-a u prevenciji izborne krađe".

Inače, Schmidt je krajem godine najavio nametanje izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem jačanja integriteta izbora ukoliko te izmjene ne donese Parlamentarna skupština BiH.

Predstavnički dom BiH je usvojio izmjene koje je predložila SDA, ali za to nisu glasali SNSD-ovi zastupnici stoga je vrlo izvjesno da neće biti "prohodnosti" izmjena u Domu naroda BiH gdje SNSD-ovi delegati imaju moć odbacivanja bilo kojeg zakona koji im se ne dopada.

S tim u vezi se očekuje da će Schmidt u konačnici nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a za to je potrebno prvo da pripremi odgovarajuće izmjene, u čemu mu zasigurno mogu pomoći članovi CIK-a.