Državno vlasništvo
47

Schmidt rješenje državne imovine vidi u raspodjeli između države i entiteta

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt komentarisao je tvrdnje iz Republike Srpske da je državna imovina davno riješena poručivši da je to pitanje na kojem se tek treba raditi.
"Naime, tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu nisu tačne. To je fundamentalno pitanje koje još treba riješiti u ovoj zemlji. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština", rekao je Schmidt.

Inače, OHR i PIC su jučer počeli raditi na pitanju državne imovine kada su održali prvi sastanak na kojem je formirana radna grupa eksperata.

Visoki predstavnik podsjeća i da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu", kazao je.

Stranke iz RS-a su jučer potpisale dokument kojim se opredjeljuju za jačanje entiteta te nadgledanje entitetske linije. Govoreći o navodnim granicama unutar BiH visoki predstavnik je reagovao. Podsjetio je da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

"Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka zemlje je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi", zaključio je on.