Nenajavljeni susret
107

Schmidt i Sattler napustili zgradu nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

D. Be.
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i šef Delegacije EU Johann Sattler obavili su danas sastanak u Predsjedništvu BiH. Schmidt se sastao sa Komšićem, a Sattler sa Džaferovićem.

Iz zgrade Predsjedništva BiH prvi je izašao Johann Sattler, a sat kasnije novinari su obaviješteni da je i Schmidt napustio zgradu. Oni nisu bili raspoloženi za medije pa su novinari ostali uskraćeni za detalje sastanka.

Ova posjeta Schmidta i Sattlera stiže u jeku diplomatskih tenzija između Srbije i BiH nakon hapšenja bh. državljanina Edina Vranja.

Vozilo u kojem je došao Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vozilo u kojem je došao Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)

BiH je jučer iz Beograda povukla ambasadoricu Aidu Smajić nakon što se srbijanski ambasador Aleksandar Đorđević u Sarajevu nije odazvao pozivu Predsjedništva BIH.

Sastanak s Komšićem dolazi i nakon Schmidtove posjete Srbiji i Turskoj. Tema sastanka su bile i druge aktuelne teme u našoj zemlji i regionu.

Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. Š./Klix.ba)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prošle sedmice održao je sastanak u sjedištu Delegacije EU sa Sattlerom i ambasadorima zemalja Evropske unije.

Za sada nije poznato zašto na sastanku sa Schmidtom nema Šefika Džaferovića, a već je jasno da Milorad Dodik odbija susret s visokim predstavnikom.

Također, poznato je da se Džaferović danas susreo sa Sattlerom i da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini obilježenom blokadom institucija. Također, govoreno je o reformskim procesima, te suradnji Bosne i Hercegovine sa Europskom unijom.