vijesti
10

Save the Children podijelio 3.500 paketa porodicama pogođenim poplavama

FENA
Ove sedmice Save the Children je distribuirao 2.230 higijenskih paketa i paketa za ličnu zaštitu stanovnicima Šamca, Orašja, Zavidovića, Žepča, Zenice i Brčko Distrikta, koji se već dva mjeseca nose sa posljedicama velikih poplava koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Uz to, podijeljeno je i 1.230 pakovanja sredstva za dezinfekciju vode u Šamcu, Orašju i Brčko Distriktu, za porodice koje koriste vodu iz bunara, a nisu priključene na vodovodni sistem.

Oko 1.250 paketa za ličnu zaštitu, koji sadrže gumene čizme, lopate, rukavice, zaštitne maske za lice i sredstvo za dezinfekciju vode, kao i 1.230 pojedinačnih pakovanja sredstva za dezinfekciju vode u bunarima, podijeljeno je u Orašju, Šamcu i Brčkom, zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedio USAID.

  • Svakodnevno ulažemo napore da pomoć dođe do osoba kojima je najpotrebnija. Zahvaljujući USAID-u i Kanadskoj vladi, ove sedmice određena pomoć došla je do 3.460 porodica - izjavio je Ahmed Pjano, direktor programa Save the Children

Oko 700 paketa sa sredstvima za higijenu dostavljeno je u Zavidoviće (200), Žepče (200) i Zenicu (300), te distribuirano najugroženijim porodicama žrtvama poplava, dok je još 300 paketa spremno za distribuciju u Maglaju.

Ova donacija ukupno 1.000 higijenskih paketa obezbijeđena je zahvaljujući sredstvima Kanadskog ministarstva vanjskih poslova, trgovine i razvoja.

Distribuciju paketa u Brčko Distriktu je pomoglo Odjeljenje za javnu bezbjednost Vlade Brčko Distrikta, u Zenici udruženje građana „Medica“, a u Zavidovićima, Žepču i Maglaju Crveni krst/križ Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Save the Children.