vijesti
0

SARTR domaćin razgovora i Siriji i performansa inspirisanog Marčelovom knjigom

FENA
U sarajevskom ratnom teatru SARTR večeras će biti održan razgovor na temu "Sirija kakvu ne poznajemo" sa Ziadom Hilalom, jezuitskim svećenikom iz Sirije, navodi se u saopćenju iz SARTR-a.
Projekt je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Otac Ziad je u Aleppu (Sirija), u jeku ratnih sukoba, otvorio centre za djecu, gdje ih uči o zajedničkom životu, toleranciji, razumjevanju i povjerenju.

U Sarajevu boravi u okviru Peace Eventa, a kao istaknuti prijatelj Inicijative mladih za ljudska prava BH, razgovarat će sa prijateljima i prezentirati one činjenice kakve nismo imali prilike čuti.

Za subotu je planiran performans i razgovor na temu "Nasilje“, navodi se u saopćenju iz SARTR-a.

Najavljeni performans je inspirisan knjigom "Malterego - Rubikova stolica” autora Marka Šelića Marčela.

Nakon performansa sarajevskih glumaca, osmišljenog kako bi potakli na razmišljanje o nasilju i njegovom uticaju na pojedinca i društvo u cjelini, publika će učestvovati u interaktivnoj diskusiji sa autorom knjige i psihologinjom sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu iz oblasti mentalnog zdravlja i edukacijske psihologije, mr. sci. Amelom Dautbegović.

Događaj je dio Peace Event Sarajeva,u sklopu kojeg će od 6. do 9. juna održati 200 radionica, koncerata, prikazivanja filmova na otvorenom, okruglih stolova i umjetničkih performansa na više od 30 lokacija u gradu, saopćeno je.