Prema srednjovjekovnom receptu
6

Sarajlija napravio domaće pivo posvećeno dinastiji Kotromanić

Piše: A. K.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajlija Davor Kučera bavi se proizvodnjom piva iz vlastitog zadovoljstva i hobija, a nedavno je prema srednjovjekovnom receptu, od ljekovitih trava i meda, napravio pivo posvećeno dinastiji Kotromanić.

Ovaj diplomirani ekonomista već nekoliko godina proučava historijat i proizvodnju piva, a u kućnoj radinosti i proizvodi pivo za sebe i svoje prijatelje. Za naš portal je otkrio kako je pivo postalo njegova strast i zašto se odlučio na proizvodnju.

"Jesam volio popiti pivo, ali nikada nisam bio neki veliki poznavalac. Bio sam na putovanju u inozemstvu gdje mi je domaćin ponudio domaće pivo. Bio sam veoma skeptičan, ali kada sam ga probao, rekao sam 'ovo moram probati' i tako je sve krenulo. Kada sam se vratio u Sarajevo, na internetu sam počeo istraživati i shvatio da postoji ogromna zajednica, masa ljudi koji se time bave, naravno ne kod nas", rekao je Kučera za Klix.ba.

Nije piće prvog izbora

Na pitanje zašto je to tako, on je rekao da je koristeći literaturu shvatio da pivo nije piće prvog izbora na našim prostorima zbog više faktora, počevši od povijesti, geografije, loših klimatskih uslova za uzgoj ječma i hmelja, do karaktera naroda, i da je to kod nas ustvari rakija.

Nakon povratka iz inozemstva, čitajući i učestvujući na stranim forumima posvećenim proizvodnji piva, shvatio je da to i nije toliki problem kao što većina ljudi misli i da je izvodljivo uz malo truda.

Međutim, život u BiH nije olakšavajuća okolnost za mnogo stvari, pa tako ni Kučeri nije bilo jednostavno početi proizvoditi vlastito pivo. Svoj hobi je započeo kad kod nas nije bilo PayPala, što mu je znatno otežavalo nabavku opreme i sastojaka.

"Niko nije htio slati ništa u BiH, čak i ako sam uspostavio način plaćanja. Počeo sam moliti ljude da mi šalju sirovine i poslije su me uvrstili na svoje liste, jer sam im bio stalna mušterija", rekao je Kučera.

Improvizovana pivnica

Ovaj strastveni poznavalac piva tvrdi da je oprema za proizvodnju uglavnom improvizovana, iako se može kupiti originalna oprema namijenjena upravo za to.

"Ne moraš imati originalnu opremu i većina se može improvizovati. Nešto moraš kupiti, kao što su mjerni instrumenti, termometri, hidrometri, i to se može naručiti. Za opremu je potrebno 200-tinjak maraka, ako i toliko, ali se dosta stvari može naći u podrumu, kod komšije, kao što su burad i lonci, i to uglavnom ljudi mogu jednostavno naći, ili posuditi", kaže Kučera.

Priznaje da mu je prvo pivo bilo poprilično loše, jer mu je nedostajalo dosta stvari, a radio je, kako kaže, naslijepo. Ipak, bez obzira na to, kaže da se sve popilo, kao i ostala piva koja je napravio. Dodao je da je to bilo "pale ale pivo". Pojasnio nam je da se piva inače dijele u dvije velike grupe - ale i lager piva.

Buđavi sir

"Kod nas se ovdje isključivo pije lager pivo i ne poznajemo ale. Ta se piva proizvode u Belgiji, Engleskoj, SAD-u, čak i u Njemačkoj. Imaju dosta kompleksniji okus, dosta slojevitiju aromu. Lager je čisto pivo kad je okus u pitanju, u njemu se razlikuju samo dvije komponente, sladna i hmeljna", pojasnio je Kučera i ale pivo uporedio sa buđavim sirom.

"Ko ne zna šta je buđavi sir, njemu je to odvratno, a ustvari je vrhunac među sirevima. Isto tako je ale pivo buđavi sir među pivima", rekao je Kučera. Dodao je da su njegova piva mutnjikava i refermentirana u flašama, što se izuzetno cijeni. Na dnu flaša koje smo imali priliku vidjeti, vidi se talog, koji je zapravo kvasac ostao u pivu. Kučera, kao iskusni poznavalac, nije ljubitelj lager piva i tvrdi da su filtrirano i pasterizirano pivo novotarija namijenjena za komercijalnu i masovnu upotrebu.

"Velike pivare igraju na kartu izgleda i marketinga. Oni su troškovno orijentisani i koriste kukuruznu krupicu, što nije najbolje rješenje ukoliko se želi proizvesti kvalitetno pivo", rekao je Kučera.

Klixov forum

Prema njegovim riječima, on je vjerovatno prva osoba koja se u BiH počela baviti ovim hobijem. Kaže nam da mu se na početku njegove priče javila dvojica mladića iz BiH koji su imali isti interes za proizvodnju piva.

"Ipak, čitavo ludilo je krenulo pokretanjem teme na Klixovom forumu tokom ljeta prošle godine. Mislio je da će tema brzo pasti u zaborav, ali su reakcije bile pravo iznenađenje. Počele su mi stizati poruke, ljudi su mi se javljali, a nakon toga sam se upoznao s nekim od njih. Htjeli su da im uživo pojasnim gdje mogu kupiti ove potrepštine i da im dam neke savjete", rekao je Kučera.

Ohrabren velikim interesom forumaša na Klixovom forumu, odlučio je pokrenuti vlastiti forum, na kojem je trenutno aktivno blizu 100 forumaša, kao i blog na kojem piše o povijesti piva, recenzije... Zadovoljan je učešćem domaćih pivara na forumu, razgovori su vrlo konstruktivni i svi zainteresovani mogu naučiti ono što ih zanima.

Druženja i takmičenja

Priča je iz virtualnog svijeta prešla u realnost. Preko jednog od američkih foruma stupio je u kontakt s Amerikancem koji sada živi u Sarajevu. On je nedavno organizovao druženje na kojem se okupilo 20-ak osoba koje zanima ovaj hobi. Kučera tvrdi da je to početak organizovanja pivara u našoj zemlji i da će u narednom periodu biti održavana redovna druženja, u planu je i formiranje udruženja pivara, a svi domaći pivari moći će sa svojim pivima učestvovati na takmičenjima.

"Postoji standarizirana procedura ocjenjivanja. Prvo se gleda izgled piva, miris, okus, trajnost pjene, trag koji pjena ostavlja, hemijske komponente, greške u pivu (oksidacija, infekcija), aromatske i okusne komponente...", rekao je Kučera.

Na nekom od druženja u budućnosti, Kučera će predstaviti i zaista jedinstven proizvod iz svoje male pivnice, pivo posvećeno dinastiji Kotromanića, napravljeno od meda i ljekovitih biljaka, prema srednjovjekovnom receptu.

"Počeo sam pisati o historiji piva na forumu. Odavno sam znao za pivo začinjeno ljekovitim travama, ali sam detaljno proučavao tematiku kada sam počeo pisati blog. U srednjem vijeku, sve do 11. ili 12. stoljeća, hmelj se nije se koristio u pivarstvu i ovo je bilo pivo koje se pilo. To su bila piva koja su začinjena ljekovitim travama, u zavisnosti od njihovih svojstava. Dugo sam planirao da eksperimentišem s tim, ali tek kada sam počeo više čitati o tome odlučio sam se na proizvodnju", rekao je Kučera.

Male tajne velikih majstora

On je naglasio da nema materijalni dokaz da je Tvrtko I Kotromanić pio ovakvo pivo, ali da je, prema svemu sudeći, prema svim dostupnim informacijama iz knjiga, gotovo sigurno da se na bosanskom dvoru pilo pivo začinjeno ljekovitim travama.

"Napravio sam pivo od vrijeska, stolisnika, kadulje, kamilice i meda, od kestena i kadulje. Ovo sam uradio samo za sebe, ni za kakvu komercijalnu upotrebu, za svoju dušu", rekao je Kučera i istakao da će svoj proizvod moći probati tek nakon šest mjeseci.

Pivo je natočeno u privlačnu ambalažu, sa posebnim etiketama i tekstom sa osnovnim informacijama. Kaže da za ambalažu koristi flaše komercijalnog piva koje je kupovao, ili je kupovao gajbe praznih flaša piva.

Ističe da je svako njegovo pivo refermentirano u bocama i to je stara, tradicionalna tehnika za postizanje karbonizacije, odnosno otopljenog CO2 koji stvara pjenu i mjehuriće. Dodaje da u zavisnosti od vrste i stila, neka piva zahtijevaju duže odležavanje, a neka kraće, a minimum je 30 dana od flaširanja do konzumacije.

Kaže da je prekretnica u njegovoj proizvodnji piva bilo prilagođavanje vode pivu.

"Imam filter za filtriranje vode i pravim vodu kakva je u pivari, naprimjer, u Plzenu u Češkoj, ili bilo gdje na svijetu. Prvo napravim vodu, dobijem skoro čisti H2O, onda dodajem minerale i to je vrlo bitno za pivo", rekao je Kučera.

Na kraju našeg razgovora naglasio je kako želi da ovo ostane samo njegov hobi i da u čitavom procesu najviše uživa u proizvodnji piva.

Živjeli!