Stalni zastoji u putu
61

Sarajlić: Krajnji odgovor na pitanje da li će BiH biti dio NATO-a će dati njeni građani

Dž. L.
Delegacija Parlamenta BiH na webinaru (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija Parlamenta BiH na webinaru (Foto: I. Š./Klix.ba)
NATO put BiH u 2020. godini je obilježen stalnim političkim tenzijama i zastojima, ali država BiH ne smije odustati od onoga na što se obavezala, izjavio je predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentu NATO-a uoči početka današnjeg Rose Roth webinara.

Članovi Delegacije Parlamentarne Skupštine BiH u Parlamentu NATO-a danas će se na webinaru osvrnuti na stanje u našoj zemlji kada je riječ o euroatlanskim integracijama.

Online sastanku prisustvuju predsjedavajući Delegacije Asim Sarajlić, te član Obren Petrović, dok je Nikola Lovrinović spriječen prisustvovati jer se nalazi u izolaciji.

Asim Sarajlić se obratio medijima uoči početka webinara (Foto: I. Š./Klix.ba)
Asim Sarajlić se obratio medijima uoči početka webinara (Foto: I. Š./Klix.ba)

Sarajlić je uoči početka webinara podsjetio na neke od ranijh aktivnosti Delegacije Parlamenta BiH u NATO-u, te pojasnio o čemu će danas govoriti.

"Današnja tema su euroatlanske integracije na Zapadnom Balkanu, odnosno pitanje šta dalje. Mi smo u proteklih 10 do 12 godina bili domaćini četiri ovakva seminara u BiH gdje smo uz pomoć NATO štaba osvjetlali obraz države BiH. U današnjem izlaganju ćemo se osvrnuti na stanje u BiH i određene zastoje koji su uočeni nakon donošenja programa reformi za 2019. godinu", kazao je Sarajlić.

Rose Roth webinar se održava online u Briselu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Rose Roth webinar se održava online u Briselu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kada je riječ o NATO putu BiH, najveća prepreka jeste što BiH u ovom trenutku nema oformljenu komisiju koja je predviđena za praćenje daljnjeg toka ovog puta, odnosno reviziju onoga što je urađeno u 2019. godini. Najveći uzrok tome su političke tenzije u našoj zemlji, ističe Sarajlić.

"Određene političke stranke unutar BiH, pa čak i član Predsjedništva Milorad Dodik, žele na neki način učiniti ovaj put upitnim, te osporiti reforme koje smo postigli u proteklim godinama, ali u Briselu se mora čuti naš glas. Raduje me da naša Delegacija ima dosta iskustva i razumijevanja i bez dileme smo kojim putem BiH treba ići, ali naša politička realnost je drugačija. Činjenica je da projekti i procesi integracija ne smiju stati", kazao je Sarajlić.

Delegacija Parlamenta BiH na online webinaru (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija Parlamenta BiH na online webinaru (Foto: I. Š./Klix.ba)

On je istakao kako se vlasti u BiH moraju zapitati šta su zaista postigle do sada. Iako je sve opterećeno političkim nesuglasicama, Sarajlić ističe da BiH i NATO integracije ne smiju stati.

"Na to su se obavezale država i njene institucije. Krajnji odgovor na pitanje da li će i kada BiH biti dio NATO-a će dati građani BiH, vjerovatno svojim stavom na referndumu ili na neki drugi način, kako to bude planirano. Mi do tada moramo ispunjavati one obaveze na koje smo se obavezali", zaključio je Sarajlić.

U današnji webinar u Briselu su uključeni i najodgovorniji ljudi iz NATO Parlamentarne Skupštine. Više informacija o zaključcima s webinara će biti poznato kasnije.