Veliki prijatelj BiH
60

Samantha Power odala počast žrtvama genocida i prisjetila se svojih novinarskih dana

B. H.
Foto: Privatna arhiva Samanthe Power
Foto: Privatna arhiva Samanthe Power
Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power prisjetila se 11. jula 1995. godine kada je kao novinarka boravila u okupiranom Sarajevu.

Power odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, kazavši kako je hrabrost preživjelih bila inspiracija i za nju.

"Prije dvadeset osam godina, bila sam reporter u Sarajevu kada je 8.000 bosanskih Muslimana brutalno masakrirano u Srebrenici. Sjećanje na njih i hrabrost preživjelih i porodica s kojima sam imala sreću provoditi vrijeme duboko su utjecali na moj život i rad", poručila je Power.

Dodala je kako treba osuditi sve one koji negiraju genocid, te da su oni prepreka trajnom miru u BiH.

"Danas odajemo počast sjećanju na ubijene i osuđujemo one koji negiraju genocid, njeguju mržnju i osujećuju napore ka pravednom i trajnom miru u BiH", istakla je Power.

Ova 52-godišnja Irkinja, koja se s deset godina preselila u SAD, karijeru je započela 90-ih godina prošlog stoljeća kao mlada novinarka izvještavajući iz ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vrijeme provedeno u Bosni i Hercegovini je prema njoj "produbilo je (njeno) razumijevanje američke moći". Na Pravnom fakultetu Harvarda Power je genocid u Srebrenici pokušala smjestiti u historojski kontekst.

Ono što je počelo kao dokument o tome kako su američki kreatori politike reagirali na prethodne genocide pretvorilo se u petogodišnji projekt koji je kulminirao objavljivanjem knjige “Problem iz pakla”: Amerika i doba genocida.

U početku odbijena od strane velikih američkih izdavača, knjiga je 2003. godine dobila Pulitzerovu nagradu za opću publicistiku.

Godine 2015., kao američka ambasodirca u UN-u, Power je "pogurala" rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se obilježava 20. godišnjica Srebrenice. Rusija je uložila veto na rezoluciju nakon molbe tadašnjeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića.