Saopćenje OFAC-a
24

SAD obrazložile zašto su na crnu listu stavile Đokića, Cvjetinovića i Perovića

M. G.
Đokić, Cvjetinović i Perović
Đokić, Cvjetinović i Perović
Američko ministarstvo finansija saopćilo je detalje zbog kojih su na crnu listu stavljeni ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, Savo Cvjetinović i Duško Perović.

Savo Cvijetinović, član izvršnog odbora političke stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, suočava se s ozbiljnim sankcijama zbog svoje uloge u firmi BN Inžinjering sa sjedištem u RS-u.

Ova firma povezana je s ilegalnim transferom helikopterskih motora iz Ukrajine u Rusiju preko Bosne i Hercegovine (BiH). BN Inžinjering je označen sukladno Izvršnom nalogu 14024 zbog poslovanja u sektoru aeroindustrije ruske ekonomije. Savo Cvijetinović je također obuhvaćen sankcijama prema istom nalogu zbog svoje pozicije u ovoj firmi, a njegova imovina je blokirana.

Petar Đokić, trenutni ministar industrije, energetike i rudarstva RS, također se nalazi pod sankcijama. Godine 2017. potpisao je sporazum s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike o izgradnji cjevovoda od Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije. Potpisivanje ovakvog sporazuma predstavlja ozbiljnu prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcije upućuju jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države neće tolerirati ponašanje koje suprotstavlja Dejtonskom sporazumu.

Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, također je obuhvaćen sankcijama. Perović je odigrao ključnu ulogu u organizaciji susreta između predsjednika RS Milorada Dodika, stranke SNSD i ruskih dužnosnika. Posebno se ističe kao lobista za sastanke između Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također posredovao između vlade RS pod vodstvom Dodika i jednog poznatog ruskog milijardera. Unatoč zaposlenju u vladi RS, Perović je istovremeno bio zaposlen u dvije firme ovog milijardera dok je isti pregovarao o profitabilnom poslu s vladom RS. Perović je također posjedovao dionice u barem jednom od milijarderovih offshore entiteta.

Sankcije protiv Perovića su sukladno Izvršnom nalogu 14033, zbog djelovanja ili navodnog djelovanja u ime Milorada Dodika, koji je već pod sankcijama od 5. januara 2022. godine. Dodik je sankcioniran po tom nalogu zbog odgovornosti za prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i sudjelovanje u korupciji na Zapadnom Balkanu. Također, Dodik je prethodno bio sankcioniran 17. jula 2017. godine prema Izvršnom nalogu 13304 zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.