Molba Vijeću Ministara
0

Rustemović reagirao na vijest da Sindikat službenika ostaje bez reprezentativnosti

E.S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH mogao bi uskoro zadužiti Ministarstvo pravde BiH da oduzme svojstvo reprezentativnosti Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH (SDSZ), vijest je koja je danas objavljena u medijima.

Tim povodom, reagirao je i Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji kaže da će, ukoliko im ne bude odgovaralo, razmotriti mogućnost izlaska iz članstva reprezentativnog Sindikata.

"Ukoliko budemo osporavani kao reprezatitvni Sindikat Agencije za lijekove BiH, razmotriti ćemo mogućnost izlaska i tražiti reprezentativnost za Sindikat Agencije za lijekove BiH i ostaviti mogućnost udruživanja srodnim Sindikatima, kao što je Sindikat Agencije za kontrolu hrane i eventualno Sindikat za forenzičku laboratoriju", kazao je Rustemović.

Tu grupaciju Sindikata uglavnom bi činili, nastavlja Rustemović, zdrastveni radnici različitih profila i administrativno osoblje koje je osposobljeno sa najvišim znanjem i vještinama u radu takvih Agencija.

"Mi smo agencija koja zarađuje finasijska sredstva na tržištu, tako da punimo budžet Vijeća ministara, a imamo najmanja primanja što se tiče materijalnog statusa zdrastvenih radnika i našeg administrativnog osoblja u agenciji. Pokrenuta je incijativa i predložen Nacrt Odluke o povećanju plata, nažalost samo za zdrastvene radnike u Agenciji za lijekove. Kako stvari stoje, sudeći prema raspoloženju i radu na nivou Vijeća ministara, nisam siguran u pozitivan ishod. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, stoga ponovo molimo Vijeće Ministara da nas ozbiljno shvate i pomognu u rješavanju lošeg materijalnog statusa", kategoričan je Rustemović.

Inače, Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH još ranije su napustili policijski službenici, koji su činili većinu u tom sindikatu i koji su formirali svoj Savez sindikata policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, a kojem je Savjet ministara BiH polovinom 2017. godine potvrdio status reprezentativnosti.