vijesti
0

Rijeku Tihaljinu ugrožava mini HE Peć Mlini

FENA
Udruga mladih "Felix" i Udruga "Tajna prirode" upozoravaju kako polagano nestaje još jedan od dragulja Hercegovine, a radi se o rijeci Tihaljini u istoimenom hercegovačkom mjestu.

Kako stoji u njihovu saopćenju, "brzim i neprilagođenim mijenjanjem vodostaja rijeke, kao i kvalitetom i temperaturom vode, vrši se veliki pritisak na prirodni svijet tog krhkog ekosistema. Nestanak ribe ali i drugih životinja da se zamijetiti gdje god se pogleda.

Skoro svi problemi nastaju sa izgradnjom mini HE Peć Mlini, a prema svjedočenju mještana ovi problemi su kulminirali 2012. godine nestankom vode u istoimenoj rijeci, ekološkoj katastrofi kao i pomoru ribe kojem su svjedočili svi stanovnici toga naselja a da do danas nitko nije za to odgovarao.

Na žalost, vrlo je malo ekološki osvještenog lokalnog stanovništva, što doprinosi rapidnom nestajanju biljnog i životinjskog svijeta kao i same riječice. Par entuzijasta ne mogu sami zaustaviti ekološku katastrofu.

"U državi Bosni i Hercegovini proizvodnja električne energije je od velikog ekonomskog značaja, no to nam ne daje za pravo da se neodgovorno ponašamo prema prirodnim ljepotama (resursima). Iako deklarativno sve činimo za zaštitu prirode, primjećujemo da ona nestaje pred našim očima. U samo jednoj generaciji, od rijeke koja je imala pitku vodu napravili smo rijeku koja ide prema potpunom nestanku.

Ovo je poziv ne samo lokalnim zajednicama već i nadležnim institucijama da se aktivnije uključe u problem. Ne zaboravimo da ovo nije naša zemlja nego smo je posudili od naše djece", saopćavaju iz ovih udruga.