Podrška studentima
285

Rektor Škrijelj: Uposlenici Medicine i KCUS-a nam uzimaju novac, a ne rade svoj posao

Dž. L.
Rektor Rifat Škrijelj (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Rektor Rifat Škrijelj (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj podržao je studente medicinske grupacije koji su danas protestovali zbog neodržavanje praktične nastave, kazavši da Medicinski fakultet nema pravo da im osporava nastavu.
Škrijelj je istakao da su studenti opravdano pokrenuli proteste jer su uredno platili svoje školarine, koje pri tome iznose od 3.000 do 7.000 KM, a Medicinski fakultet im osporava pravo na školovanje.

"Ukoliko se studentima UNSA sa Fakulteta zdravstvenih studija, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koje je Medicinski fakultet odbio izvoditi nastavu, ne uspostavi nastava do kraja ove sedmice, ovi fakulteti će angažovati nastavnike s drugih fakulteta u BiH ili iz inozemstva. Univerzitet će tražiti da se novac skine s budžeta Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i preusmjeri za plaćanje onih nastavnika koji žele raditi. Ovo je posljednji trenutak kada dižemo svoj glas kao Univerzitet, a kao rektor sam na strani opravdanih zahtjeva studenata jer ne želim da nas više uposlenici Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći svoj posao. Oni su studentima uskratili pravo na školovanje", istakao je Škrijelj.

Rektor sa studentima (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Rektor sa studentima (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Rektor je dodao da trpi veliki pritisak jer Medicinski fakultet zahtijeva da potpiše da je Klinički centar univerzitetska bolnica, što on ne želi uraditi dok ne bude imao na svom stolu potpunu dokumentaciju.

"Nikakvi strahovi ne postoje kod mene kao rektora. Moramo se naučiti u BiH da postoji pravna država, da postoje zakoni koje moraju poštovani i direktorica KCUS-a i rektor UNSA", rekao je Škrijelj.

U svom obraćanju medijima osvrnuo se i na poziciju profesorice Semre Čavaljuge kazavi da ona već dvije godine nije dekanesa Medicinskog fakulteta, te da to javnost mora prihvatiti. Kako je kazao, ona se nalazi u ozbiljnoj obradi Tužilaštva Kantona Sarajevo za počinjenje krivičnih djela.

Podsjetimo, studenti medicinske grupacije u Sarajevu žale se na problem neodržavanja praktične nastave na KCUS-u, kao i neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori s Medicinskog fakulteta.