Šešelj predvodio
212

Žustra rasprava u Skupštini Srbije o genocidu u Srebrenici

D. Be.
Na sjednici Skupštine Republike Srbije danas se u Beogradu vodila žustra rasprava o Srebrenici gdje se danas obilježava 24. godišnjica genocida.
Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj je tim povodom pitao premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića zašto nisu reagovali na izjavu komesara EU Johannesa Hana da u Evropskoj uniji nema mjesta za one koji negiraju genocid u Srebrenici, piše Tanjug.

Šešelj je ponovio svoj stav da u Srebrenici nije bilo genocida i dodao da je krajnje vrijeme da se vlast zahvali i kaže da neće u EU. On je rekao da vlast treba prikupiti sve argumente kojima bi obavijestila svjetsku javnost da je riječ o velikoj podvali u kojoj je učestvovao Međunarodni sud pravde, navodeći da se genocid ne može utvrditi dok se konkretnoj osobi ne dokaže da je imala genocidnu namjeru.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) danas su nosili bedževe na kojima piše da u Srebenici nije bilo genocida.

S druge strane, poslanik SMS stranke moderne Srbije Vladimir Đurić podsjetio je nadležno tužilaštvo da je Krivičnim zakonom Srbije propisano da će se kaznom zatvora do pet godina kazniti onaj ko javno odobrava, negira postojanje ili znatno umanjuje težinu genocida i ukoliko su ta djela utvrđena pravosnažnom presudom.

Đurić je naveo da je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da se u Srebrenici desio genocid i osudio 15 osoba.

"Haški sud, sudovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji do sada su osudili 47 osoba na ukupno 704 godine zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici jula 1995. godine, a Evropski parlament je u rezoluciji prošle godine iznio stav da žali zbog kontinuiranog poricanja genocida od nekih srpskih vlasti", rekao je Đurić.

On je naveo da se u rezoluciji naglašava da je priznavanje genocida osnovni korak na putu Srbije ka EU.

Na njegovo izlaganje odgovorio je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekavši da je Đurić zlonamjerno pročitao odredbe zakona koje se odnose na negiranje genocida.

"Zabranjeno je negirati genocid, ali samo onaj koji je utvrđen stalnim Međunarodnim sudom pravde, a ne Haškim tribunalom. Još jednom je grubo obmanuo narodne poslanike i ovdje nekima priprijetio kaznom zatvora", rekao je Rističević.

On je dodao da žali za svim žrtvama u Srebrenici, ali i za žrtvama oko Srebrenice.

"Da nije bilo žrtava, njih 3.267 srpske nacionalnosti, i zločina oko Srebrenice koji ima više elemenata genocida nego što bošnjački lideri tvrde, vjerujem da ne bi bilo zločina ni 1995. godine", rekao je Rističević.