Regija
0

Župljaninu poslano rješenje o izručenju ICTY-u

FENA
Foto: Stojan Župljanin
Foto: Stojan Župljanin
Haškom optuženiku Stojanu Župljaninu u ponedjeljak je poslano rješenje istražnog suca o ispunjenosti zakonskih uvjeta za njegovo izručenje Haškom sudu (ICTY), rekla je glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić.

Ramić je u izjavi novinarima u Specijalnom sudu rekla da će Župljaninovim braniteljima ovo rješenje biti uručeno lično u toku dana te precizirala da je Župljaninu rješenje poslano u pritvorsku jedinicu u kojoj se nalazi.

Istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić je u petak donio rješenje o ispunjenosti uvjetaa za izručenje Župljanina ICTY-u.

Župljanin je u petak odbio primiti hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin.

Istražni sudac ga je tada upoznao sa sadržinom haške optužnice, a poslije toga, kako je izjavila Ramić, istražni sudac je donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Župljanina Haškom sudu.

Župljanin i njegovi branitelji imaju rok od tri dana da ulože žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenosti uvjeta za izručenje, prenio je Tanjug.

Tužilaštvo ICTY-a je 17. decembra 1999. godine podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnica tereti Župljanina da je planirao, podsticao, naredio, počinio, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, pomogao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

Župljanin je uhapšen 11. juna u stanu u kojem se krio u Pančevu, odakle je prebačen u Specijalni sud gdje ga je saslušao istražni sudac. Nakon saslušanja određen mu je pritvor do donošenja odluke o izručenju ICTY-u.