Nastavak protesta
0

Zukorlićeve pristalice blokirale putne prilaze Novom Pazaru

SRNA
Oko 1.500 pristalica Islamske zajednice u Srbiji, koji su protestovali u novopazarskom naselju Hadžet zbog izgradnje obdaništa, povuklo se u grad, a njih oko 50 blokirao je putne prilaze Novom Pazaru iz pravca Raške, Sjenice i Tutina.

Pristalice muftije Muamera Zukorlića su blokadom magistralnog putnog pravca Novi Pazar-Raška zaustavili saobraćaj iz Novog Pazara prema Kraljevu, Beogradu i drugim gradovima Srbije, a brojna vozila čekaju u kolonama, javlja izvještač Srne.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da su pregovori sa predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, koja tvrdi da je parcela na kojoj se gradi obdanište vakufsko zemljište, propali, jer je Gradska uprava vlasnik parcele na kojoj se gradi obdanište. 

Mahmutović je pokazao spremnost da plac bude vraćen Islamskoj zajednici ako sud odluči drugačije. "Objekat se gradi sredstvima Evropske investicione banke, a rok za izgradnju je 100 dana", naveo je Mahmutović. 

U sukobu sa demonstrantima, prije početka pregovora, u naselju Hadžet, lakše su povrijeđena četiri pripadnika policije, koje je kamenicama napalo više stotina vjernika lojalnih Islamskoj zajednici u Srbiji.

Muftija novosadski Rešad Plojović je, nakon dogovora sa policijom, pozvao vjernike da se mirno raziđu i najavio da se u ponedjeljak očekuju novi pregovori, jer su današnji završeni bez dogovora.

Gradilište obdaništa obezbjeđuju jake policijske snage, a učesnici protesta okupili su se u dvorištu mešihata.
Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević rekao je ranije da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara, i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji saopštio je nakon današnje vanredne sjednice da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije. 

Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u saopštenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik Hajro Tutić.