Ostao nedorečen
59

Zukorlić: Razgovarao sam s Vučićem o autonomiji Sandžaka, ali to nije za medije

Klix.ba
Muamer Zukorlić (Foto: Blic.rs)
Muamer Zukorlić (Foto: Blic.rs)
Zastupnik u Skupštini Srbije i čelnik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je da je u četiri oka razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pitanjima Kosova i Sandžaka.

On je rekao da podržava Vučića u nalaženju prihvatljivog i održivog rješenja za Kosovo.

"Mislim da pod pojmom razgraničenje podrazumijeva rješenje statusa Kosova sa pozicije Srbije, jer je status Kosova sa pozicije dominantnih međunarodnih faktora riješen. Pitanje je kako će sa te pozicije Srbija da se postavi, da li će otvoriti novu stranu normalizacije odnosa ili da ga drži kao konfliktno pitanje. Mislim da je pokušao da ga objektivizira iz mitomanske kategorije koja je poslednjih 30 godina isforsirana mantrama koje su dovele u situaciju da većina građana emotivno a ne racionalno reaguje kad se pomene Kosovo. Dao je naslov 'razgraničenje', mislim da ga ne treba banalno shvati poput novih granica, već da je htio tu ranu da prevede iz statusa maligniteta u benignitet", rekao je Zukorlić za "Blic".

Upita kako se tu uklapa Sandžak i da li se zalaže autonomiju, on je rekao da se zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju sa izvjesnim stepenom autonomije uz poštovanje granica i Srbije i Crne Gore, jer se radi o prekograničnoj regiji.

"Detalji bi se riješili kroz dijalog. Stav je da treba da dobije status, stepen samouprave ali ne na štetu države Srbije i srpskog naroda. Postoje razni modeli u Evropi, Južni Tirol, još nekoliko regiona sa prekograničnom organizacijom", kazao je.

Upitan šta kaže Vučić na ideju o autonomiji odgovorio "razgovori u četiri oka nisu za medije, a ovo pitanje je tako važno i krupno da ne može biti predmet razgovora samo između mene i Vučića".