Dosta nepravilnosti
56

Zukorlić: Novi Pazar je jedini grad u Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar

T. K.
Narodna skupština Srbije (Foto: Screenshot)
Narodna skupština Srbije (Foto: Screenshot)
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić u svom izlaganju u Narodnoj Skupštini Srbije iskoristio je priliku da zatraži pojašnjenje od Republičkog zavoda za statistiku vezano za rezultate popisa u Sandžaku koji su održani u mjesecu oktobru.

Na početku obraćanja poručio je, kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno-historijske regije Sandžaka, da je zahvalan što je Novi Pazar uz Beograd i Novi Sad jedini od gradova koji bilježe porast broja stanovnika, naročito u vremenu bijele kuge.

Naveo je da uvidom u statistiku primećuje određene nejasnoće na koje su mu potrebni odgovori.

"Prije svega u Novom Pazaru je potpisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca, a zatim na osnovu administrativnih izvora utvrdio da fali još 3.765 nepotpisani stanovnika", kazao je Zukorlić.

Dosta nepravilnosti

Kako je kazao, u općinama Sandžaka uočljiva je vidna razlika između ukupnog broja popisanih i ukupnog broja stanovnika.

"Prema broju popisanih, Novi Pazar se nalazi na sedmom mjestu po veličini gradova u Republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca. Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku Srbije, kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 potpisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno. To je 14% od ukupno ukupnog broja potpisanih stanovnika Novog Pazara", poručio je.

Zukorlić je zatražio da Novi Pazar dobije status administrativnog centra.

"Želim napomenuti da je Novi Pazar jedini grad u Republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo, pa čak i duplo više stanovnika, od 15 gradova koji su administrativni centri u Srbiji. Shodno ukupnom broju popisanih Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novog Pazara. Nakon nepriznavanja svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje od Kraljeva.

Traži pojašnjenje

Ukazao je na nepravilnosti i u ostalim opštinama Sandžaka.

"Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik od kojih je 3.275 poništeno što je 13% ukupnih obrazaca. Zatim u Tutinu je potpisano 36.470 stanovnika, od kojih je poništeno 4.490, što je 12% popisanih, dok je u Prijepolju potpisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasce što je 8% popisanih, slično je i u Priboju.

Dakle moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku, tražim pojašnjenja ovih prvih rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno", zaključio je.