"Pobjednik u Sandžaku"
25

Zukorlić: Moji glasovi mogu odlučiti o predsjedniku Srbije

Klix.ba
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić ne smatra se gubitnikom proteklih predsjedničkih izbora u toj zemlji, iako je osvojio tek 1,38 posto glasova.

Naprotiv, muftija Zukorlić vjeruje da će upravo oko 65 hiljada glasova koje je dobio odlučiti pobjednika između čelnika Demokratske stranke Borisa Tadića i njegovog protukandidata Tomislava Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji 20. maja ove godine.

"Na posljednjim izborima Tadić je upravo za toliko glasova pobijedio Nikolića. To je ta razlika od 100 hiljada glasova. Dakle, zaista postoji mogućnost da bi ti glasovi mogli biti presudni", izjavio je Zukorlić u razgovoru za Agenciju Anadolija.

Na pitanje kojeg će podržati u drugom krugu, Tadića ili Nikolića, Zukorlić nije želio odgovoriti. Ostaje, kaže, dosljedan ranijem stavu da glasove neće iskoristiti u običnoj političkoj trgovini. To su, po njemu, kristalno čisti glasovi koji su dobijeni na idealističkim uvjerenjima koja idu ispred vremena.

"Ja se neću nuditi nijednom kandidatu. Za sada me niko od njih nije kontaktirao. Ako oni budu inicirali bilo kakve razgovore, takva podrška će biti uslovljena upravo suštinom moga programa. Ukoliko ne bude takvih inicijativa, nijedan kandidat ne može dobiti moju podršku. A tražit ću da budu riješeni ključni problemi za Bošnjake.

Od jedinstva Islamske zajednice do akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Tražit ću i podršku za postojeće djelovanje unutar sistema države", tvrdi Zukorlić.

Komentirajući činjenicu da je njegov politički nastup na izborima u Srbiji ocijenjen kao avantura koja je završila debaklom, Zukorlić ocjenjuje da je, naprotiv, njegov cilj ostvaren, jer je i ranije tvrdio kako svoj uspjeh neće mjeriti brojem glasova, već kvalitetom upućene poruke. Svoj nastup je doživio dijelom misije.

"Sa brojem glasova koje sam ostvario na Sandžaku, ja sam uvjerljivi pobjednik tih izbora. Porazio sam i Tadića i Jovanovića i Nikolića i sve druge kandidate za predsjednika. Druga stvar, ako se usporedi procent mojih glasova u Novom Pazaru i Tadićevih u Beogradu, ja sam dobio više! S tim u vezi, da je Srbija većinski bošnjačka, ja bih već bio predsjednik Srbije", razmišljanja su muftije Zukorlića.

Ponosi se činjenicom da je dobio značajan broj glasova drugih manjinskih zajednica, ali, tvrdi, i 20 hiljada srpskih glasova. To smatra "civilizacijskim prodorom kojeg nijedan musliman do sada nije uspio ostvariti u posljednjih 100 godina i to s ahmedijom na glavi". Sebe vidi kao Bošnjaka s najvećim legitimitetom dobivenim na direktnim izborima. Prema njegovom mišljenju, takvi rezultati su investicija u budućnost.

Manipulacijom naziva poređenje njegovih izbornih rezultata i onog što je ostvarila Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) na čijem čelu je njegov šura Emir Elfić. Osvrćući se na stav predsjednika Socijaldemokratske stranke Srbije (SDP) Rasima Ljajića da više ne može više biti muftija, Zukorlić je rekao da je to odraz patološke želje političara da odlučuju o tome kako će izgledati Islamska zajednica. I to je, veli, pritisak na njega i Islamsku zajednicu u Srbiji. Poznat mu je i stav predsjednika Sabora Islamske zajednice u Srbiji Safeta Softića da se Rijaset treba izjasniti o njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

"Rijaset IZ BiH se može izjasniti, ali i ne mora. Šta god radio Rijaset, on mora imati u vidu odluke Islamske zajednice i Mešihata u Srbiji. IZ u Srbiji jeste u sastavu IZ BiH, ali s punom automnošću. Rijaset ne može donositi nikakve odluke ignorirajući odluke organa IZ u Srbiji", upozorava Zukorlić.

Upitan je li spreman da prihvati eventualnu kandidaturu za budućeg reisu-l-ulemu IZ BiH o čemu je ranije govorio, Zukolić je potvrdio kako je među mogućim kandidatima za reisu-l-ulemu. "Ta mogućnost je dakle, otvorena. To nipošto nije neka definitivna odluka. Dakle, nemam prepreku da budem kandidat za reisu-l-ulemu. To je sada na toj razini. A odluku ću donijeti kada za to dođe vrijeme", zaključio je Zukorlić, naglašavajući da nema političkih ambicija u budućnosti, ali da neće biti nijemi promatrač društvenih događaja.