Radikalan stav
5

Zovko: Hrvati u BiH bi nestali i imali bi bošnjačku vlast da Hrvatska nije u EU

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica EU, a hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata, ustvrdila je u razgovoru za Hinu hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Evropskom parlamentu.

U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru vanjske poslove i članica Delegacije za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su "hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Evropske unije prema BiH" i da su svojim djelovanjem "uveliko ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini".

"Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor“, tumači Zovko i dodaje da je u posljednjih 20 godina promjenama Izbornog zakona i Ustava te "kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banja Luka".

"Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi niko više politički značajan dole ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom“, napominje Zovko.