Glasat će u aprilu
51

Zoran Milanović otkrio kada će biti parlamentarni izbori, a datum je iznenadio Hrvate

L. S.
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je jučer da će objaviti kada će se održati parlamentarni izbori 2024. godine, a danas je obznanio da je zvaničan datum izbora zakazan za srijedu 17. aprila.

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskog sabora održat će se u srijedu 17. aprila, odlučio je tako Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Evropski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. juna.

U inostranstvu će izbori biti održani u utorak 16. i u srijedu 17. aprila, stoji u odluci hrvatskog predsjednika.

Milanović je, kako prenose hrvatski mediji, veoma iznenadio mnoge s odlukom s obzirom na to da se ustalila praksa da se izbori održavaju u nedjelju.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojem političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna kampanja.

U saopštenju Ureda predsjednika navodi se da je, na osnovu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5. stav 3. dan provođenja izbora neradni dan. To znači da će srijeda biti neradni dan.

Na odluku je ubrzo reagovao i predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Andrej Plenković, koji se nalazi u Slavoniiji odakle je komentirao odluku predsjednika Zorana Milanovića da izbore raspiše 17. aprila.

"Mi smo rekli, nakon raspuštanja Sabora, svi datumi su nam prihvatljivi. Sad sam primio vijesti da je određen 17. aprila. Nama je sve dobro, sve nam paše, HDZ i partneri su spremni za demokratski test s obzirom na postignuća. Malo je neobično, ali je u okviru zakona", poručio je te dodao kako ''idu po novo povjerenje građana''.