Inauguracija u Zagrebu
70

Zoran Milanović danas postaje peti predsjednik Hrvatske

A. D.
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Zoran Milanović danas će biti inauguriran kao predsjednik Hrvatske. Time će Milanović naslijediti Kolindu Grabar-Kitarović i postati peti hrvatski predsjednik.

Predsjednička inauguracija održat će se na Pantovčaku, a počet će u 12 sati, kao prva koja neće biti održana na Markovu trgu i s najmanje zvanica do sada.

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika. Uz aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika će biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, prenosi Vecernji.hr.

Prisutna će biti i dva bivša predsjednika – Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Ranije je objavljeno da će inauguracija početi izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac.

Milanović je na ovu dužnost izabran 5. januara 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.