{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst

S
18.10.2009. u 09:37
0
21
Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst
0
Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst
Tokom izlaganja hrvatskog vojnog izaslanika pri NATO-u Drage Lovrića na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, pretvorio se u kukasti krst, piše "Jutarnji list".
Pretpostavlja se da je neki haker zarazio virusom znak Alijanse, koji je skinut sa interneta kako bi bio iskorišćen na Lovrićevom predavanju na konferenciji "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet".

Pred oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika oružanih snaga Lovrić je, kao učesnik međunarodne konferencije na Hrvatskoj vojnoj akademiji, stavio memorijsku karticu u računar.

Iza njegovih leđa bila su dva panoa - na jednom je bila njegova fotografija kao govornika, a na drugom prezentacija.

U jednom trenutku, službeni znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, počeo se pretvarati u kukasti krst. Lovrić nije primijetio šta se događa, a svjedoci tvrde da to nije vidio ni dio prisutnih u dvorani.

Znak NATO-a je sa Googlea preuzet u "gif" formatu kao fotografija. U tom formatu glavna slika u sebi ima više podslika koje sadrže animaciju, pa se jedna slika mijenja u drugu. U ovom slučaju to je bio kukasti krst.

Osim rijetkih visokih gostiju, skandal su primijetili pripadnici Vojne policije i osoba zadužena za informatiku.

Nakon što je završio izlaganje, pripadnici Vojne policije prišli su generalu Lovriću i saopštili mu šta se dogodilo. Odmah su uzeli memorijsku karticu i naložena je istraga.

Portparol ministarstva odbrane Hrvatske Goran Grošinić potvrdio je cijeli događaj, a proslijedio je i mišljenje generala Lovrića o uzrocima skandala.

General Lovrić smatra da je to, kako je rekao, indirektna posljedica zaostalih virusnih inficiranja znakova NATO-a i da nije bilo apsolutno nikakve namjere osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: