{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst

S
18.10.2009. u 09:37
0
21
Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst
0
Znak NATO-a se pretvorio u kukasti krst
Tokom izlaganja hrvatskog vojnog izaslanika pri NATO-u Drage Lovrića na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, pretvorio se u kukasti krst, piše "Jutarnji list".
Pretpostavlja se da je neki haker zarazio virusom znak Alijanse, koji je skinut sa interneta kako bi bio iskorišćen na Lovrićevom predavanju na konferenciji "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet".

Pred oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika oružanih snaga Lovrić je, kao učesnik međunarodne konferencije na Hrvatskoj vojnoj akademiji, stavio memorijsku karticu u računar.

Iza njegovih leđa bila su dva panoa - na jednom je bila njegova fotografija kao govornika, a na drugom prezentacija.

U jednom trenutku, službeni znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, počeo se pretvarati u kukasti krst. Lovrić nije primijetio šta se događa, a svjedoci tvrde da to nije vidio ni dio prisutnih u dvorani.

Znak NATO-a je sa Googlea preuzet u "gif" formatu kao fotografija. U tom formatu glavna slika u sebi ima više podslika koje sadrže animaciju, pa se jedna slika mijenja u drugu. U ovom slučaju to je bio kukasti krst.

Osim rijetkih visokih gostiju, skandal su primijetili pripadnici Vojne policije i osoba zadužena za informatiku.

Nakon što je završio izlaganje, pripadnici Vojne policije prišli su generalu Lovriću i saopštili mu šta se dogodilo. Odmah su uzeli memorijsku karticu i naložena je istraga.

Portparol ministarstva odbrane Hrvatske Goran Grošinić potvrdio je cijeli događaj, a proslijedio je i mišljenje generala Lovrića o uzrocima skandala.

General Lovrić smatra da je to, kako je rekao, indirektna posljedica zaostalih virusnih inficiranja znakova NATO-a i da nije bilo apsolutno nikakve namjere osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: