Regija
0

Živi zid se ogradio od Pernara: Poštujemo ga, ali to što on priča suprotno je mišljenju većine nas

Klix.ba
Nakon što je zastupnik Živog zida Ivan Pernar dobar dio subote proveo pišući statuse na Facebooku u kojima iznosi stavove o Oluji kao etničkom čišćenju, uspoređuje Jasenovac sa Srebrenicom i slično, na službenom Facebook profilu Živog zida osvanulo je saopćenje kojim se ta stranka ograđuje od vlastitog zastupnika.

Ivan Pernar je u posljednjih mjesec dana, tačnije od konstitucisanja Sabora u Hrvatskoj svojim otvorenim nastupima privukao pažnju javnosti širom regije, iznoseći jasne stavove o brojnim temama, poput Palestine, rata u bivšoj Jugoslaviji, globalnoj politici i bankarskoj kontroli svijeta i slično.

Od posljednjih Pernarevih komentara, koji se odnose na akciju "Oluja", Vukovar i slične teme.

"Mišljenja koja je saborski zastupnik Ivan Pernar iznio o Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu ne predstavljaju stav stranke Živi zid. Naše je temeljno djelovanje usmjereno na rješavanje privredne i društvene krize u zemlji i stvaranje preduvjeta za bolju budućnost svih hrvatskih građana. Povijest ostavljamo na prosuđivanje stručnjacima, ponajprije historičarima. Istovremeno ni na koji način ne mislimo dovoditi u pitanje temeljne odrednice hrvatske državnosti: pravo na samostalnost i suverenost, te izražavanje poštovanja prema svima onima koji su podnijeli žrtve za taj vrijedni cilj. Poštujemo i cijenimo stavove zastupnika Pernara o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i svijetu, napose o monetarnoj i ekonomskoj politici, ali u slučaju procjenjivanja događaja iz hrvatske prošlosti on ne samo da nije iznio stavove stranke već je, štaviše, iznio suprotna stajališta ogromne većine članstva Živoga zida. Iz toga razloga stranka se ovim saopćenjem ograđuje od navedenih stajališta", navodi se u saopćenju Živog zida.