{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zilkić: Zukorlić i ja trebalo bi da se povučemo

S
3.1.2012. u 09:12
0
28
Zilkić: Zukorlić i ja trebalo bi da se povučemo
0
Zilkić: Zukorlić i ja trebalo bi da se povučemo
Adem Zilkić
Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da bi on i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić trebalo da se povuku kako bi bila otvorena vrata pomirenju.
"Smatramo da sjedište Islamske zajednice treba da bude u Beogradu, kao što je slučaj sa islamskim zajednicama Crne Gore, Turske i Makedonije - da je sjedište njihovih zajednica u prestonici", rekao je Zilkić za beogradski "Blic".

Zilkić smatra da bi do ujedinjenja Islamske zajednice trebalo da dođe po principu "preklapanja češlja u češalj", jer bi na taj način sve institucije bile inkorporisane jedna u drugu, a da se pri tome ne ukida bilo koja. "Krovna institucija bio bi Rijaset. Ovo je model prihvatljiv za Albance, Rome, Aškalije, Gorance, Turke i druge, kao i za Bošnjake koji podržavaju Islamsku zajednicu Srbije", istakao je Zilkić.

On je rekao da nije uključen u proces pomirenja islamskih zajednica u kojem učestvuju, osim beogradskih, i turske vlasti i Islamska zajednica BiH. "Islamska zajednica Srbije, a ni ja lično, nije uključena u proces pomirenja tako da ne znam dokle se stiglo. Mi želimo i trebamo pomirenje, baš kao što od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator", naglasio je Ziklić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Islamske zajednice uz pomoć Beograda i Ankare trebalo bi da odrede organizacioni okvir koji je mjera njihovih potreba, jer ''oni to najbolje osjećaju i znaju''.

"Islamska zajednica Srbije je kroz istoriju uvek bila autonomna. Prema tome Mustafa Cerić je poglavar Islamske zajednice BiH, a ne Islamske zajednice Srbije. Ukoliko se inicijativom za pomirenje želi islamska zajednica Bošnjaka, sasvim je u redu da Cerić postavlja muftije i verifikuje mandate. No, kako je Islamska zajednica Srbije nadnacionalna, takva mogućnost se isključuje", rekao je Zilkić.

Zilkić je istakao da zbog podjela ne može biti zadovoljan pozicijom Islamske zajednice u Srbiji, ali da je Zajednica otvaranjem Fakulteta islamskih nauka u Beogradu sa Konsultativnim centrom u Novom Pazaru zaokružila institucionalnu postavku na obrazovnom polju, što, kako je dodao svakako čini zadovoljstvo vjernicima kao i činjenica da uspješno rade medrese i obdaništa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: