Priština
0

Zgrada Ustavnog suda Kosova polivena crnom bojom

FENA
Aktivisti pokreta “Samoodlučivanje” polile su u petak zidove zgrade Ustavnog suda Kosova u Prištini crnom bojom, simbolizujući svoj odnos prema toj instituciji na dvogodišnjicu Ustava koji su usvojile kosovske institucije.

Pošto su bacilli više kesa sa crnom bojom na zgradu suda, aktivisti pokreta su kazali da se radi o instituciji “crnog obraza”, a da odluke koje je donijela prljaju identitet i povijest Albanaca i ima za cilj da do kraja provede plan Marttija Ahtisaarija, koji je "antialbanski".

  • Ustavni Sud je najveća institucija Ahtissarijevog plana. Ovaj sud je svojim prvim odlukama pokazao koliko je gladan da do kraja provede ovaj antialbanski plan, rekao je Frašr Krasnići, aktivista ovog pokreta.

  • Zakon treba da bude naš, ne Ahtissarijev,dodao je Krasnići.

"Samoodlučivanje" se protivi misiji UNMIK-a i zalaže za pravo Albanaca na Kosovu na referendum o bezuslovnoj nezavisnosti, bez ograničenja koja postoje u Ahtissarijevom planu.

U svojim kampanjama "Samoodlučivanje" često pribjegava vandalskim akcijama protiv objekata koji pripadaju UNMIK-u i EULEX-u.

Pokret “ Samoodlučivanje” je takođe u petak ocijenio da se Ustavni Sud ni jednom nije bavio “svakodnevnim antiustavnim postupcima paralelnih struktura Srbije”.

  • To znači da ovaj sud smatra te strukture legalnim... Ovaj sud je isti kao i ostali sudovi EULEX-a i Ahtissarijevog plana, crnog obraza. Oni su nam uzeli obraz, dodao je Krasnići.

Pošto su se aktivisti Pokreta “Samoodlučivanja” udaljili, na mjesto incidenta je stigla je policija, koja je trakom okružila ofarbanu zgradu Ustavnog suda, javio je Tanjug.