{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žestoka rasprava o Rezoluciji o Srebrenici

F
24.3.2010. u 18:36
0
13
Žestoka rasprava o Rezoluciji o Srebrenici
0
Žestoka rasprava o Rezoluciji o Srebrenici
Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima, piše u nacrtu deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.
Za prvu sjednicu Kolegijuma Skupštine Srbije izabrana je teška tema - deklaracija o Srebrenici.

Iako se već nedjeljama špekuliše kako će glasiti tekst deklaracije, javnost, ali i većina poslaničkih grupa, u srijedu je prvi put vidjela taj dokumet, prenose srbijanski mediji.

U preambuli deklaracije stoji spisak dokumenta na koje se ona naslanja - od Ustava Srbije do Konvecije o sprječavanju genocida.

U samom tekstu deklaracije ne pominje se riječ genocid već se poziva na presudu Međunrodnog suda pravde (ICJ) .

U tekstu deklaracije navodi se i da Skupština osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koje su dovele do formiranje svijesti da se ostvarivanje socijalnih i nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile, fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

U prvoj tački deklaracije se izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.

U deklaraciji se navodi i da Skupština Srbije očekuje da i najviši organi drugih država bivše Jugoslavije na ovaj način osude zločine izvršene nad pripadnicima srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtva.

Reakcije parlamentarnih stranaka


Predsjenica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović navodi da je ovo tekst oko koga se složila vladajuća većina i da sada čekaju prijedlozi opozicije.

"U ovom momentu Srebrenica zaslužuje da bude posebna tema parlamenta", rekla je Đukić-Dejanovićeva, navodeći da bi bilo dobro da poslaničke grupe u narednih sedam dana dostave sugestije, kako bi sjednica parlamenta s tom tačkom na dnevnom redu bila zakazana za kraj marta ili početak aprila, odnosno poslije uskršnjih praznika.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, čija je stranka insistirala da u tekstu jasno stoji formulacija genocid, navodi da se na tekstu mora još raditi.

"Kada budemo imali konačnu rezoluciju ili deklaraciju pred sobom moći ću da vam kažem kakav je stav LDP-a o tome. Smatram da je ovakav dokument nedovršen i da ne omogućava Srbiji ono na šta mislim da ima pravo, a to je život lišen hipoteka ratova 90-ih godina za koji su odgovorni oni koji tu odgovornost u najvećoj mjeri nisu preuzeli", rekao je Jovanović.

Radikali su sjednicu Kolegijuma napustili čim je podijeljen tekst deklaracije. Šef poslanika radikala Dragan Todorović kaže da SRS neće prihvatiti nijedan dokument o Srebrenici jer, kako kaže, niko nikada nije dokazao da je u Srebrenici počinjen genocid.

On je ocijenio da navodi u prijedlogu deklaracije nisu istiniti i naveo je da na Kolegijumu nije rečeno ko je konkretno pisao tekst i da je predsjednica parlamenta rekla da je to uradila grupa poslanika vladajuće većine.

Na pitanje novinara šta nije tačno, Todorović je odgovorio da je "namjera da se nešto stavi na teret" Srbiji i Republici Srpskoj kako bi se Republika Srpska proglasila genocidnom tvorevinom i ugasila.

Nova Srbija, DSS i SNS nisu ni došli na konsultacije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je za njih neprihvatljivo zakazivanje kolegijuma Skupštine Srbije na dan kada je NATO bombardovao Srbiju.

"Očigledno je da vladajuća koalicija, s LDP-om, izdvaja žrtve Srebrenice od svih drugih žrtava na prostoru bivše SFRJ", rekao je Aligrudić i dodao da se time odmaže Republici Srpskoj.

On je dodao da DSS neće učestvovati u novim konsultacijama o tekstu deklaracije, niti će glasati za "naopak i zlonamjeran tekst" prema državi Srbiji i njenim građanima.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić objasnio je da odsustvo naprednjaka sa sjednice Kolegijuma predstavlja vrstu protesta, jer je sjednica zakazana telefonskim putem.

Nikolić je rekao da mu smeta pojava riječi genocid u bilo kom obliku u tekstu, ali ipak nije isključio mogućnost da naprednjaci glasaju za "neki tekst deklaracije".

"Razmotrićemo tekst da vidimo šta je prihvatljivo, a šta ne. Pitajte Demokratsku stranku šta je razlog za sve ovo, koliko daleko u odbrani svog dostojanstva možemo da idemo ovom deklaracijom, odnosno koliko daleko u nekom ponižavanju možemo da idemo ovom deklaracijom", rekao je Nikolić.

"Ako postoje neki viši interesi, cijela Srbija mora za njih da zna", naglasio je Nikolić.

Inače predsjenica Skupštine kaže da uporedo s deklaracijom o Srebrenici kreće i izrada deklaracije koja će osuditi sve zločine i koja će biti odvojena, prenose srbijanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: