Izbori u Hrvatskoj
95

Žena osuđena za terorizam u SAD-u podržala Kolindu Grabar-Kitarović

I. Č.
Julienne Bušić, koja je 1979. godine učestvovala u otmici putničkog aviona u Sjedinjenim Američkim Državama, podržala je aktuelnu hrvatsku predsjednicu i kandidatkinju za predsjednika Hrvatske na predstojećim izborima Kolindu Grabar-Kitarović.

Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama objavljuje snimke poznatih ljudi koji podržavaju Kolindu Grabar-Kitarović kako bi mobilizirali glasače. Danas su objavili snimak na kojem je Julienne Bušić, supruga zvonka Bušića, dala podršku Grabar-Kitarović.

"Julienne Bušić: Broj 2 – kao pobjeda! Victoria – ZA Kolindu!" stoji u opisu snimka.

Na snimku Julienne Bušić drži dva prsta u zraku, uz obrazloženje: "Dam dva prsta za Kolindu." Potom isto to ponavlja, ili nešto slično tome, na engleskom jeziku.

Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalist koji je 1976. u Sjedinjenim Američkim Državama oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murrayja. Julienne Bušić je sudjelovala u toj otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca.

Avion je iz New Yorka letio za Chicago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. Avion nije sletio u Chicago, nego je pod prijetnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći neovisnost Hrvatske od Jugoslavije.

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su prijetili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom.

Naime, njujorški policajac Brian Murray, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali deaktivirati eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u New Yorku.

Zvonko Bušić i Julienne Bušić su osuđeni na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je osudila čin, zapitavši se kako će se zvaničnici Evropske unije iznenaditi kad čuju da osuđena teroristkinja podržala Kolindu Grabar-Kitarović.

"Da, predsjedavamo Evropskom unijom jer smo kao članica došli na red. O tome smo se davno dogovorili. I mnogi će gledati u RH jer; europske vrijednosti. Kako li će se iznenaditi kad čuju da PRH i kandidatkinja za PRH prihvaća potporu osuđene teroristkinje", napisala je Kosor.