Hrvatska
0

Zemljotres i u Zagrebu

Sarajevo-x.com
Zagreb
Zagreb
Nakon što je jutros snažan zemljotres pogodio Srbiju, pri čemu su poginule dvije osobe, a stotinjak povrijeđeno, oko 16 sati građane Zagreba uznemirio je zemljotres jačine 3,2 stepena po Richterovoj skali.

Kako prenosi Index.hr, epicentar je bio jugozapadno od Zagreba, kod Klinča Sela. Zvanične potvrde o potresu još nema, no uskoro je očekuju. Uznemireni građani uputili su već brojne pozive u državni centar za seizmologiju kako bi doznali je li riječ o potresu i koje je jačine. Informacija o eventualnoj materijalnoj šteti nema.

Direktor hrvatske seizmološke službe, Vlado Kuk, još jutros je kazao kako je za očekivati da će se u Hrvatskoj događati i jači potresi od ovog koji je zatresao Srbiji.

Podsjećamo, Srbiju je tokom noći pogodio potres magnitude 5,4 stepena po Richteru. Podrhtavanja tla nastavila su se cijelu noć pa je Srbiju kasnije pogodilo još 70-ak manjih potresa koji su se osjetili i u okolnim državama. Samo dva sata nakon jakog potresa u okolini Kraljeva, potres jačine 5,3 stepena po Richteru pogodio je sjeverozapadni dio Turske. Potres se osjetio i u Grčkoj.