Visoke mjere zaštite
42

Željko Mitrović uveo sistem koji minimizira unošenje virusa u zgradu Pinka

Sponzorisani članak
Na ulazu u zgradu Pink televizije postavljen je sistem koji minimalizuje unošenje virusa u samu zgradu i na taj način obezbijeđuje sve one koji se nalaze u zgradi ove televizije. Projektant ovog sistema je vlasnik i generalni direktor Željko Mitrović.

Mitrović kaže da je riječ o vrlo zahtjevnom i detaljnom procesu kroz koji treba da prođe svako ko planira da uđe u zgradu televizije.

"Konačno smo završili cijeli proces za dezinfekciju i cijelu liniju koja ima u sebi UV zračenje, a sve počinje dezinfekcijom cipela", rekao je Mitrović i detaljno objasnio cijeli proce kroz koji prolazi svako ko želi da uđe u zgradu TV Pinka.

"Najprije svako prolazi kroz alkoholnu barijeru, onda se cipele osuše na sljedjećoj ploči koja je sljepljena za ovu prvu. Nakon toga slijedi prva UV barijera koja je zadužena za kosu, a nakon toga se mjeri tjelesna temperatura. Osoba onda ulazi u komoru za dezinfekciju", objašnjava Mitrović, ističući da je prva stvar koja se radi u komori klasično pranje ruku, koje je zapravo najvažnije u borbi protiv koronavirusa.

"Ljudi obično misle da su dobro oprali ruke, međutim dok stignu do Pinka svašta se desilo sa njihovim rukama. Staklena površina kod lavaboa za pranje znači provjeru na koji način se ruke peru. Nakon pranja slijedi sušenje ruku na visokoj tempraturu. Na taj način se sprijačava mogućnost da se zadrži bilo kakav kapljični oblik", objašnja Mitrović, ali kako naglašava tu nije kraj.

"Slijedi još jedna dezinfekcija, sa jednim moćnim dezinfekcionim sredstvom. Nakon svega toga, na izlasku, imamo još jednu UV barijeru i tu se završava proces sa horizontalinim UV zracima", kaže Mitrović.

Kapsula za vertikalne UV zrake je sljedeće što osobu koja ulazi u zgradu TV Pink očekuje. UV lampe se pale i vrši se rotacija cijelog tijela. Svaka lampa je snage od po 50 vati, što znači da one emituju energiju na 10 cm razdajine od garderobe sa oko 1.750 džula, a to je dovoljno da savlada obje membrane virusa i uđe u njihov RNK. Važno je da ruke i lice budu iznad svega, dodao je Mitrović.

Kaže da se nakon cijele procedure dobijaju kapa i vizir koji štite kosu i lice. Uz to svako dobija i po jedno sredstvo za dezinfekciju.

"Ubijeđen sam da bi ovaj proces trebalo da smanji na minimum rizik da bilo ko ko ima virus, može da zarazi nekog durgog u našoj zgradi", rekao je Mitrović na kraju.