Beograd
0

Željko Milovanović čeka pravosnažnost presude

FENA
Željko Milovanović
Željko Milovanović
Željko Milovanović zvani Gavra, koji se sumnjiči za umiješanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista "Nacional", u Okružnom zatvoru u Beogradu sačekat će pravosnažnost presude kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog više pljački i razbojništava.

Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je Tanjugu da je Milovanović pred tim sudom osuđen na kaznu zatvora od 4,5 godine razbojništva odnosno pljačke banke "Delta".

"Milovanoviću se sudilo u odsustvu pošto je bio u bjekstvu. Zbog tog razbojništva sud ga je osudio na 4,5 godine zatvora, ali mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora pošto je ranije već bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od devet pred Okružnim sudom u Novom Sadu", navela je Ramićeva.

Ona je dodala da jedinstvena presuda još nije postala pravosnažna u dijelu koji se odnosi na presudu beogradskog Okružnog suda i na koju Milovanović ima pravo da uloži žalbu Vrhovnom sudu Srbije u roku od 15 dana po uručenju presude.

Ramić je objasnila da je za Milovanovićem, koji je uhapšen 31. maja, zbog bjekstva bila raspisana potjernica još 2006. godine, i da mu je po lišenju slobode uručeno ranije donijeto rešenje o određivanju pritvora.

U Okružnom sudu u Novom Sadu Tanjugu je rečeno da je Milovanović 2005. pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog razbojništva, krađe vozila i nedozvoljenog držanja oružja.

Pošto se nije javio na izdržavanje kazne, Općinski sud u Novom Sadu (koji je zadužen za izvršenje sudskih odluka), sredinom aprila 2007. za njim je raspisao potjernicu, izjavila je Tanjugu portparol tog suda Mirjana Marković.

Krivično gonjenje Milovanovića zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića sačekat će dok hrvatsko pravosuđe ne dostavi srpskom tužilaštvu potrebnu dokumentaciju, a do tada će on biti na sigurnom - u Okružnom zatvoru u Beogradu, navode u Ministarstvu pravde Srbije.

Beogradska policija uhapsila je Milovanovića u nedjelju uvečer u Beogradu. U njegovom stanu pronađeno je oružje. Utvrđeno je da pored srpskog državljanstva ima i hrvatsko i državljanstvo BiH, kao i da ga te države traže zbog nekih krivičnih djela.

Milovanović se prema podacima hrvatske policije tereti da je s odbjeglim Bojanom Gudurićem iz Novog Sada ostavio moped s eksplozivom pored Pukanićevog automobila na parkingu redakcije "Nacionala", a zatim ga je aktivirao daljinskim upravljačem. Nakon toga kamerom je snimljen kako odlazi s mjesta eksplozije s kacigom na glavi.

Njegovo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića, kao i Slobodana Đurovića. Za Milovanovićem je tada i hrvatska raspisala potjernicu. Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine kada je nastradao i njegov saradnik Niko Franić.

Zbog sumnje da je učestvovao u Pukanićevom ubistvu u ponedjeljak je određen pritvor i pokrenuta istraga protiv Milenka Kuzmanovića, koji je poslije 55 dana provedenih u hrvatskom pritvoru pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza da je umiješan u tu likvidaciju.

Prema pisanju hrvatske štampe Kuzmanović se sumnjiči da je iz Srbije u Zagreb donio eksploziv koji je korišten za atentat na Pukanića i Franića, kao i da je trebalo da omogući bjekstvo saučesnicima Robertu i Luki Mataniću poslije ubistva.