Splitska policija
0

Zbog željezničke nesreće prijavljeni NN

FENA
Splitska je policija Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe ili više njih zbog izazivanja željezničke nesreće koja se dogodila u petak oko 12,05 sati u Rudinama kod Kaštela, izvjestila je danas policija na konferenciji za novinare.

Kako je rekla zamjenica glasnogovornice Kristina Sladojević, policija nepoznate osobe sumnjiči za izazivanje željezničke nesreće na 304. kilometru dionice željezničke pruge između Labina i Kaštel Starog.

Radi se o kaznenom djelu opće opasne radnje prouzrokovanjem željezničke nesreće u kojoj je nagibni putnički vlak na liniji Zagreb-Split izletio s tračnica kojom prilikom je šest osoba poginulo, više desetaka ozlijeđeno te je pričinjena veća materijalna šteta, stoji u kaznenoj prijavi.

Dežurni istražni sudac Davor Svalina nije želio davati službene podatke o toku istrage, no neslužbeno se doznaje da je istraga okončana te da je nesreću najvjerojatnije uzrokovalo protupožarno hemijsko sredstvo na šinama.

Jučerašnja rekonstrukcija nesreće u splitskom predgrađu Kopilici u kojoj su željezničke šine posute istim kemijskim sredstvom navodno je pokazala da zbog te tekućine probni vlak nije mogao kočiti.

I policija je potvrdila kako pravac obrade ide prema sredstvu koje je posuto po šinama nedugo prije nego što je naišao nagibni voz.

Uz ovo je splitska policija na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva dvije osobe u svojstvu svjedoka uputila istražnom sucu radi davanja obavijesti koje bi mogle pomoći u konačnoj istrazi ove teške nesreće.

Tokom današnjeg dana posebne službe trebale bi ukloniti olupinu nagibnog vlaka u Rudinama kako bi se mogao normalizirati željeznički promet.

Sutra je dan žalosti u Hrvatskoj, a u 13 sati se na gradskom groblju Lovrinac u Splitu priprema komemoracija za sve žrtve ove željezničke nesreće.