Regija
0

Zbog trovanja vodom pomoć tražilo 500 građana Berana

SRNA
Berane
Berane
Zbog masovne pojave stomačnih tegoba pomoć ljekara zatražilo je više od 500 stanovnika Berana, a jedan broj pacijenata hospitalizovan je u beranskoj Općoj bolnici.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sprovodi epidemiološka istraživanja. Analiza će pokazati da li je, kako se pretpostavlja, uzrok trovanja neispravna voda.

Doktorima Doma zdravlja u Beranama i ljekarima Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć javilo se 318 pacijenata sa stomačnim tegobama.

Na Dječije ođeljenje Opće bolnice u Beranama juče je primljeno 26-oro djece, od kojih je 13 zadržano na daljem liječenju.

Direktorica beranskog Doma zdravlja Zuhra Hadrović rekla je za TV Crne Gore da je klinička slika oboljelih blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku.

Jedan broj oboljenih imao je dijareju i povišenu tjelesnu temperaturu. Za sada nema psumnje da je riječ o istom izvoru zaraze, jer se građani sa identičnim simptomima ljekarima javljaju i danas.

Beranci tvrde da je masovno trvanje pouzrokovano neispravnom vodom. Ne želeći da spekulišu o takvim navodima, iz Vodovoda su slučaj stavili Institutu za javno zdravlje, koji će podatke i uzroke trovanja velikog broja građana saopštiti narednih dana.

Stanovnicima Berana je, putem saopštenja za javnost, poručeno da za piće koriste flaširanu i prokuvanu vodu, uz pojačane higijenske mjere.