Regija
12

Zbog srbijanske potjernice: Ramuš Haradinaj zadržan na aerodromu u Ljubljani

Klix.ba
Ramuš Haradinaj (Foto: Arhiv/EPA)
Ramuš Haradinaj (Foto: Arhiv/EPA)
Nekadašnji premijer Kosova i jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj zadržan je na aerodromu u Ljubljani zbog potjernice koju je 2006. godine za njim raspisala Srbija.

Kosovski list Koha Ditore saznaje da će Haradinaj biti izveden pred sud u 18 sati.

Haradinaj, danas predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK), je za kosovske medije demantovao da je uhapšen, već je rekao da je samo priveden po nevažećoj potjernici iz 2006.

"Ja nisam uhapšen, međutim čišćenje lista potjernica sa slovenačkog sistema zahtijeva vrijeme. Ja ću se prvim sljedećim avionom vratiti u Prištinu", rekao je Haradinaj.

Dodao je i da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa vlastima Srbije. Rekao je da je potjernica uklonjena na svim aerodromima osim onom u Ljubljani.

On se preko Ljubljane vraćao iz Berlina iz zvanične posjete Njemačkoj, a njegova stranka je zatražila Haradinajevo hitno oslobađanje smatrajući da je riječ o namjernoj akciji.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin, a Koha Ditore saznaje da je međunarodna potjernica Srbije za Haradinajem i dalje u sistemu slovenske policije među ostalim potjernicama, pa se, kako tvrde, očekuje da će lider AAK biti oslobođen čim "potjernica bude izbrisana".

Koha piše i da je u poratnom periodu srbijansko tužilaštvo izdalo oko 300 međunarodnih potjernica za kosovskim Albancima, a veliki broj tih ljudi su osobe sa visokih položaja.