{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog poplave Gunju napustilo svih 4.200 mještana

F
20.5.2014. u 15:07
274
17
Zbog poplave Gunju napustilo svih 4.200 mještana
274
Zbog poplave Gunju napustilo svih 4.200 mještana
Gunja (Foto: Almir Džanović)
Potpuno potopljeno selo Gunju na krajnjem jugoistoku županijske Posavine napustilo je svih oko 4.200 mještana, čiji su životi u sekundi poprimili dramatične tokove, a sve ono što se dogodilo na mnogima će zasigurno ostaviti duboke posljedice, kazao je Hini načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, koji je i sam zajedno sa mještanima bio prisiljen napustiti to selo uz samu rijeku Savu i državnu granicu s BiH.
"Više nemam ni suza da bih plakao. Tolika je ta naša tuga", kaže vidno potresen Hrvoje Lucić dodajući kako je u Gunji potopljeno svih 1.217 kuća od kojih su se tek tri, u samom centru mjesta, uspjele koliko toliko oduprijeti visokim savskim vodama dok je oko preostalih kuća voda duboka od 1,5 do čak pet metara.

"Tuga je to velika. Kud smo inače siromašna općina u kojoj tek rijetki rade od Domovinskog rata, tu nas je sada snašla i ova nevolja", kaže Lucić dodajući kako je šteta ogromna, ali ga raduju najave iz Vlade kako će država obnoviti svima kuće, dok će nezaposleni mještani biti angažirani na javnim radovima.

Od oko 4.200 mještana Gunje, radno sposobno je svega 1.100 od kojih je čak 813 nezaposleno, navodi dodajući kako je prije Domovinskog rata bila "potpuno dugačija priča" te u Gunji gotovo nije bilo nezaposlenih osoba, a većina je radila u susjednom Brčkom u BiH, na koji su Gunjanci u vrijeme bivše Jugoslavije bili u potpunosti oslonjeni te su se u tome gradu, a sada distriktu, i rađali i školovali i zapošljavali.Osim na stradalim kućama, Lucić upozorava kako je poplava prouzročila ogromne štete i na stočnom fondu, a potpuno su uništeni i usjevi na oko 1300 hektara poljoprivrednih površina oko Gunje, koja je, između ostalog, poznata i po jedinoj džamiji u ovom dijelu Hrvatske.

Po njegovim riječima, netko bi morao odgovarati za ovo što se dogodilo dijelu županijske Posavine, poglavito jer je nasip koji je pukao, kako je kazao, obnovljen prije samo četiri godine."To se jednostavno nije smjelo dogoditi. Da se voda prelila preko nasipa, još bih i razumio, ali ovako, nemamo razumijevanja. Imali smo nasip u dužini 10 kilometara i branili smo ga cijelom dužinom. Nismo zadnjih dana imali niti vreća, niti pijeska, već su ljudi što su imali dovozili iz vlastitih domaćinstava", tvrdi načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: