Regija
3

Zbog migranata proglašena vanredna situacija u Makedoniji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i sjevernom dijelu granice zbog povećanog priljeva migranata, što otvara mogućnost angažiranja makedonske vojske, kazao je danas glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinacijsko tijelo svakodnevno prati stanje s ilegalnim migrantima koji namjeravaju ući na teritoriju Makedonije iz susjedne Grčke, i u skladu s tim pravi analize radi spremnosti da se odgovori na svaki mogući scenarij, javio je Tanjug.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracijskog koridora, procijenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrirani masovni ilegalni prelasci s grčke strane.

"Očekujemo da će angažiranje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća sigurnost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se osigura sveobuhvatniji pristup u tretmanu osoba koja su izrazila namjeru zatražiti azil u Republici Makedoniji u skladu s kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo dosljedno poštovati", rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba pripremiti akcijski plan i realizirati predviđene aktivnosti.

Inače, makedonski portal Plusinfo javio je ranije danas da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od tri hiljade migranata. Također, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontroliraju stanje u graničnom pojasu.