Regija
0

Zbog kriminala i korupcije u Srbiji uhapšeni pripadnici raznih političkih stranaka

FENA
Srbijanaka policija je u nastavku akcije na suzbijanju kriminala i korupcije uhapsila više osoba koje su pripadale raznim političkim opcijama - Srpskoj naprednoj stranci, Demokratskoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije, izjavio je danas srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na konferenciji za novinare u Vladi, rekao kako su on i premijer Aleksandar Vučić na početku mandata obećali da će svi građani biti isti pred zakonom i da neće biti povlaštenih.

Istaknuo je kako je uhapšen član Glavnog odbora SNS-a Vladan Milošević, koji je ujedno i generalni direktor javnog poduzeća "Podzemna eksploatacija uglja u Resavici" i još jedna osoba iz Beograda, zbog sumnje da su primali i davali mito.

Po njegovim riječima, uhapšeni su prilikom primopredaje obilježenih novčanica, a tom su poduzeću nanijeli štetu u iznosu od 1.6 miliona dinara.

Stefanović je rekao da je uhapšen i član Predsjedništva DS-a Milivoje Vrebalov koji je i bivši predsjednik općine Bečej.

Dodao je kako su u istoj akciji uhapšene još tri osobe zbog sumnje da su izvršile niz malverzacija prilikom adaptacije objekta za djecu sa smetnjama u razvoju, a koji nikada nije završen.

Stefanović je naglasio kako su raznim krivičnim djelima općinu Bečej osumnjičeni oštetili za, po tadašnjem tečaju, više od milion eura.

Ministar je dodao kako je uhapšen i bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Momčilo Milojević zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i položaj odgovorne osobe.

Po Stefanovićevim rečima, Milojević je osumnjičen da je tom Fondu nanio štetu od 30 miliona dinara.

Stefanović je rekao i da je jutros u Nišu uhapšen bivši direktor poduzeća "Jugoistok" i predsjednik Okružnog odbora SPS-a Igor Novaković zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj prilikom provođenja javnih nabavki.

Stefanović je dodao da je u tom slučaju uhapšeno još pet osoba iz Niša, a da će još dvije osobe biti obuhvaćene krivičnom prijavom zbog sumnje da su omogućili privatnom preduzeću iz Niša da stekne protupravnu imovinsku korist od 30 miliona dinara.

Potvrdio je kako je uhapšen i brat bivšeg državnog sekretara MUP-a Vanje Vukića.