Povučene hiljade litara mlijeka
10

Zbog aflatoksina nema razloga za paniku

FENA
Ministarstvo poljoprivrede RH poručilo je danas kako, zbog sumnje u povećane količine aflatoksina u nekim Dukatovim i Vindijinim pakiranjima mlijeka, nema nikakvog razloga za paniku, jer bi trebalo konzumirati ogromne količine proizvoda da bi te koncentracije imale bilo kakav učinak na ljudski organizam.

Zbog sumnje u aflatoksin, postojeći uzorci mlijeka poslani su na orijentacijsku analizu u Hrvatski veterinarski institut, a pozitivan uzorak poslan je na potvrdnu analizu u Beč.

U izjavi za medije pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl danas je odbacila sva nagađanja da je riječ o uvoznom mlijeku, te navela da je i kukuruz kojim je hranjena stoka bio domaći.

Jučer je iz Ministarstva naloženo povlačenje iz prodaje Vindijinog trajnog mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju 1 l, s rokom valjanosti 03.07.2013., te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju od 1 l, s rokom valjanosti 24. i 31.05.2013.

Također, povlači se i Dukatovo trajno mlijeko 2,8% m.m., u pakiranju 0,5 l, s rokom valjanosti 24.06.2013., te trajno mlijeko "Lagano jutro", 2,8% m.m., u pakiranju od 1l, s rokom valjanosti 25.04.2013.

Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama koliko je litara mlijeka povučeno s tržišta, ali nagađa se da je riječ o hiljadama litara, o čemu prave informacije imaju mljekare.

Vindijino mlijeko, s rokom 3.7. 2013., većinom je u Vindijinim skladištima, rekla je Mataušić-Pišl te pozvala kupce da ako ga primijete na policama trgovina, to odmah jave ministarstvu.

Pojasnila je i da je glavni uzrok aflatoksina uvijek stoćna hrana, najčešće kukuruz, te da je u ovom slučaju, po svemu sudeći, riječ o domaćem kukuruzu.

Činjenicu da je obavijest o tome trebala doći iz BiH, pojasnila je sustavom kontrole "koji smo preuzeli od EU, odnosno činjenicom da je proizvođač zadužen za kontrolu proizvoda".

"Hrvatska je implementirala sve propise EU, uključujući dopuštene koncentracije aflatoksina (daleko strože od npr. Rusije i SAD-a), a preuzeli smo i da je nadzor mlijeka prebačen na proizvođače. Zadatak Veterinarske inspekcije samo je provjera proizvođača", istaknula je.

Građanima koji su slučajno kupili sporno mlijeko, Mataušić-Pišl savjetuje da ga vrate proizvođaču, a ako ga on odbije primiti, treba se obratiti Udruzi potrošača.

Radi prevencije i zaštite potrošača, Ministarstvo poljoprivrede jučer je zatražilo povlačenje pojedinih "šarži" mlijeka s tržišta, proizvođača Vindije d.d. i Dukata d.d. Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju je upozoreno s tržišta BiH.