Sud u Beogradu
0

Završne riječi na suđenju Mladićevim jatacima

FENA
Sudija Prvoga općinskog suda u Beogradu Dejan Garić zakazao je za ponedjeljak izlaganje završnih riječi tužitelja, optuženih i njihovih branitelja na suđenju grupi od 10 osoba koje su optužene da su do 2005. pomagale i skrivale haškog optuženika Ratka Mladića.

Sudija Garić će nakon toga zakazati izricanje presude u zakonskom roku od tri dana, čime će u završnu fazu ući proces, četiri i pol godine od pokretanja postupka vezanog za slučaj Mladića, bivšeg zapovjednika Vojske Republike srpske (VRS).

Ratko Mladić (68) nalazi se u bijegu nakon što je pred Haškim tribunalom (ICTY) optužen za 15 kaznenih djela ratnih zločina i genocida protiv Bošnjaka i Hrvata u ratu u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Optužnica podignuta 1995. tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i mnogobrojne ratne zločine (uključujući one koji se odnose na snajpersku kampanju protiv civila u Sarajevu), a kasnije iste godine je proširena i na ratne zločine vezane za napad u julu 1995. na Srebrenicu, koju su Ujedinjeni narodi prethodno proglasili sigurnom zonom.

Mladić se tereti i za uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Na optuženičkoj klupi kao Mladićevi "jataci" uglavnom su izbjeglice iz BiH koje su tokom sukoba 1990-ih našle utočište u Beogradu.

Oficir VRS-a Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. kada je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. Optuženi su na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

Na optuženičkoj klupi zbog pomoći počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela ostali su bivši oficiri VRS-a Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužitelj Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega.

Svi osim generala VRS-a Marka Lugonje negirali su tada da su skrivali Mladića, braneći se da su "stanove iznajmljivali za kockanje i švaleraciju", ili prosto odbijajući priznati navode optužnice koja ih tereti za kazneno djelo "pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela".

Mladićevi jataci uhićeni su u aprilu 2006. i nakon gotovo osam mjeseci u pritvoru pušteni da se brane sa slobode, prenio je Tanjug.

Ovo suđenje je u više navrata vraćano na početak zbog promjene sudskog vijeća, trudnoće i bolesti pojedinih optuženika, kao i dva neuspjela pokušaja bivšeg Drugog općinskog suda da se oglasi nenadležnim nakon promjene "zakona o jatacima", kada je djelo za koje se terete optuženi prešlo u nadležnost Vijeća za ratne zločine Okružnog suda.