{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završio "Croatia summit 2009."

F
10.7.2009. u 17:37
0
0
Završio "Croatia summit 2009."
0
Završio "Croatia summit 2009."
"Croatia Summit 2009." završio je u petak u Dubrovniku zajedničkom ocjenom sudionika da se europski jugoistok može promijeniti samo priključenjem EU-u i NATO-u, ali i da zemljama u regiji treba priznati napredak ostvaren na tome putu kako bi se u njihovim javnostima održao euroentuzijazam.
Visoki predstavnici EU-a, zemalja u regiji i Sjeverne Amerike slažu se da proces europskog ujedinjavanja ne smije zaobići jugoistok Europe koji je u prošlosti bio poprištem ratova i sukoba, a danas je na različitim stupnjevima pristupa euroatlanskim asocijacijama.

Svi su pritom istaknuli Hrvatsku kao pozitivan primjer da se reforme isplate i upozorili da je slovenska blokada hrvatskih pregovora s EU-om loš znak za susjedne zemlje.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor istaknula je da se Hrvatska neće koristiti članstvom u NATO-u, a uskoro i u EU-u, da bi ucjenjivala susjede bilateralnim pitanjima. Također je najavila da je spremna "koliko god treba" razgovarati sa Slovenijom da bi se uklonila blokada i pregovori dovršili do kraja godine.

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, kojemu je ovo bio treći posjet regiji u proteklih šest mjeseci, smatra da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije.

Po njegovim riječima, zemlje u regiji treba procjenjivati pojedinačno, a uspjeh integracija ovisi o povjerenju naroda da će taj proces biti pošten i utemeljen na vlastitim dostignućima.

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske koja predsjeda EU-om, nije iznio konkretne prijedloge za uklanjanje slovenske blokade, rekavši da "svima treba vrijeme za razmišljanje".

Bildt smatra da unatoč teškoćama sa Slovenijom Hrvatska treba nastaviti pripreme za pregovore, a premijerka Kosor ga je, kako je rekao, uvjerila da će tako i biti.

Čelnici zemalja u regiji uvjeravali su predstavnike EU-a i SAD-a da su njihove političke elite i javnost za ulazak u EU i NATO i pritom upozorili da bi izostanak primjerene "nagrade" za provedene reforme mogao ojačati suprotna stajališta.

Svi su izrazili predanost jačanju regionalne suradnje, osobito u energetici koja je bila tema posebnog panela susreta na vrhu.

Na dubrovačkom sastanku sudjelovali su premijeri, ministri vanjskih poslova i gospodarstava, državni tajnici, članovi parlamenata te gospodarstvenici iz zemalja jugoistoka Europe, EU-a, SAD-a i Kanade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: