Regija
0

Završeno glasanje na izborima u Albaniji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Albaniji je završeno glasanje i u nedelju uvečer je u 66 izbornih centara u zemlji počelo brojanje glasova na općim izborima koji se smatraju važnim testom spremnosti ove balkanske zemlje za približavanje Evropskoj uniji.

Izbore će odlučiti vjerovatno tijesan rezultat, a glavni kandidati za 140 poslaničkih mjesta u albanskoj skupštini su predstavnici stranke aktuelnog premijera Salija Berishe i stranke njegovoga glavnog protukandidata, socijalista Edija Rame, kao i bivšeg premijera i također socijalista Ilira Mete, javio je BBC.

Oba kandidata su pohvalila veliki odziv birača na ovim izborima, a Berisha je rekao da je, nezvanično, na izbore izašlo čak 64 posto upisanih birača, što je 15 posto više nego na izborima održanim prije četiri godine kada je odziv bio 49 posto.

Tokom kampanje oni su obećali biračima da će budu li izabrani, potaknuti privredni razvoj i uvesti Albaniju u EU.

Neposredno po zatvaranju birališta, dva lidera glavnih stranaka su se odvojeno obratila novinarima i pohvalila način na koji su izbori provedeni.

Rekli su također da će poštovati zvanične rezultate koji se očekuju u ponedeljak, kada će svoju ocjenu izbornog toka objaviti i posmatrači EU-a koji su pratili glasanje u nedjelju.

Iz EU-a je saopćeno da će uredno provedeni izbori pomoći Albaniji na putu ka članstvu u Uniju.

Ovi izbori su bili prvi opći izbori u Albaniji održani prema novome proporcionalnom sistemu glasanja.

Ankete uoči izbora pokazale su da je riječ o tijesnoj utrci, ali i da su demokrati ipak u blagoj prednosti. Takve prognoze su potvrdili i prvi nezvanični rezultati na osnovu anketa po izlasku s birališta.

Agencija AP je javila u nedjelju kasno uvečer da tri takva istraživanja - kosovske agencije Gani Bobi, američke American Zogby International i talijanske IPR Marketing - daju Berishinoj Demokrtskoj stranci desnog centra dovoljnu većinu da formira drugu uzastopnu vladu u Tirani.

Nekoliko stotina Berishinih pristalica izašlo je u nedjelju uvečer na ulice albanskih gradova mašući stranačkim zastavama demokrata i slaveći pobjedu na osnovu nezvaničnih rezultata, dok su u Tirani organizirali i vatromet.

Glavni Berishin takmac socijalist Edi Rama je izrazio sumnju u pouzdanost prvih nezvaničnih rezultata i pozvao birače da ne obraćaju pažnju na proslave demokrata kao i da sačekaju na zvanično objavljivanje rezultata.

Evropska unija je u više navrata ukazala na veliki značaj ovih izbora po evropsku budućnost Albanije, koja je u aprilu podnijela kandidaturu za članstvo.

Oko 3000 posmatrača, od kojih više od 400 iz inozemstva, nadgledalo je tok glasanja kako ne bi došlo do ponavljanja nasilja viđenog na prethodnim izborima.

Tokom glasanja u nedjelju je javljeno da je iskrslo nekoliko problema kada neki građani nisu mogli pronaći svoja imena na biračkim spiskovima na biračkim mjestima.

Oko 250 hiljada birača nije moglo glasati jer nisu imali nove lične karte ili pasoše na biračkom mjestu.

Opozicijske stranke su optužile vlasti za pokušaj umanjenja broja birača time što su prestale izdavati nove lične karte građanima uoči izbora.