Beograd
0

Završena regionalna konferencija o ekonomskoj krizi

FENA
Regionalna ministarska konferencija na kojoj su u petak i subotu u Beogradu predstavnici zemalja regije razmijenili iskustva o rješavanju socijalnih problema izazvanih ekonomskom krizom, i na kojoj je najviše pozornosti izazvao posljednji jugoslavenski premijer Ante Marković, završena je obraćanjem srbijanskog ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića.

Zatvarajući skup, Ljajić je podsjetio kako kriza posebice pogađa gospodarstva zemalja u regiji zbog njihove ranjive makroekonomske stabilnosti i problema na tržištu rada.

Ljajić je istaknuo potrebu za sveobuhvatnim reformama ustanova i gospodarske politike, kao i reformi u fiskalnom sustavu i monetarnoj politici te tržištu rada i poslovnoj klimi.

Na otvaranju konferencije na kojoj je sudjelovalo više desetaka predstavnika ministarstava, financijskih ustanova, sindikata i nevladinih organizacija zemalja regija u petak je, prvi puta poslije 18 godina u Beogradu javno govorio posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (vlada) negdašnje SFR Jugoslavije Ante Marković.

On je tom prilikom ocijenio kako bi zemlje u susjedstvu Srbije trebale u gospodarskoj krizi potražiti rješenje u jačoj međusobnoj suradnji, naglasivši da se to može učiniti uspostavom svojevrsne carinske unije među državama.

Na skupu koji je održan u negdašnjem sjedištu SIV-a, Marković je kao najveći problem zemalja u regiji naveo je nedostatak ljudi koji posjeduju veliko znanje, naglasivši da se to posebice odnosi na vlade država.

Konferenciju su organizirali srbijansko inistarstvo rada i socijalne politike u suradnji sa fondacijom "Fridrich Ebert Stiftung" i Centar za regionalizam iz Novog Sada.