Dubrovnik
0

Završen Croatia summit

FENA
Treći po redu Croatia summit, koji se ove godine održavao pod naslovom "sigurnost, razvoj, napredak" i okupio visoke dužnosnike iz 30-ak zemalja Evrope i Sjeverne Amerike završio je u subotu poslijepodne u Dubrovniku.

Prisustvovali su mu premijeri Mađarske, Slovačke, Crne Gore, Albanije, Kosova, predsjednik Gruzije, nekoliko ministara vanjskih poslova i visoki predstavnici EU-a i NATO-a.

Funkcioniranje EU-a nakon irskog "ne" Lisabonskom ugovoru bila je glavna tema susreta, pri čemu su sudionici istaknuli da daljnje proširenje Unije ne smije biti žrtvom irskog odbijanja tog ključnog dokumenta za institucionalnu reformu 27-članog saveza europskih država.

Evropski dužnosnici uvjeravali su Hrvatsku da 28. članicom može postati i ako Lisabonski ugovor ne bude ratificiran u svim parlamentima zemalja članica, pod uvjetom da ispuni sve uvjete za članstvo, osobito reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i restrukturiranje gospodarstva.

S druge strane, premijeri država jugoistočne Evrope, uključujući i domaćina skupa hrvatskog premijera Ivu Sanadera, istaknuli su da ih odbijanje ugovora nije obeshrabrilo za nastavak reformi, ali su i upozorili da bi zaustavljanje proširenja "oživjelo" retrogradne snage koje bi regiju mogli vratili u prošlost.

Na marginama dubrovačkog Croatia summita 2008. potpisan je u subotu Ugovor o izradi projektne dokumentacije za dionicu Doli-Osojnik autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik, sektor Ploče-Dubrovnik.

Ugovor su potpisali predstavnici Hrvatskih autocesta s čelnicima Instituta građevinarstva Hrvatske i tvrtke Rijekaprojekt, uz prisustvo premijera Ive Sanadera i ministra prometa Božidara Kalmete.

Ugovorena vrijednost radova je 79,5 miliona kuna, a gradnja se očekuje početkom 2009. godine.

Kako kažu u Hrvatskim autocestama, sklapanje ugovora predstavlja početak aktivnosti na izgradnji autoceste A1 na sektoru Ploče-Dubrovnik.