{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaustavljanje širenja EU bio bi put u pakao

F
13.3.2009. u 18:39
0
1
Zaustavljanje širenja EU bio bi put u pakao
0
Zaustavljanje širenja EU bio bi put u pakao
Foto: Reuters
Češki premijer i predsjedavajući Evropskog vijeća Mirek Topolanek izjavio je u petak da bi zaustavljanje daljnje proširenja EU-a i uvođenje novih čeličnih zavjesa u Evropi predstavljalo "put u pakao".
"Građani zemalja koje pokušavaju spriječiti daljnje proširenje EU-a suprotstavljaju se glavnoj ideji Evropske zajednice; civilizacijska misija proširenja i širenje prostora sigurnosti, blagostanja i slobode mora se izvršiti jer su to vrijednosti na kojima je utemeljena EU.

Uvođenje novih čeličnih zavjesa, barijera ili zidova put je u pakao", rekao je Topolanek, sudjelujući u "online chatu" s evropskim građanima. Razgovor je objavljen u petak na internetskoj stranici češkog predsjedništva EU-a.

"Zapadni Balkan je dio Evrope, gdje je EU teško pogriješila 1990-ih. Dopustili su da eskalira rat do nezabilježenih razmjera, koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata. Bez postupne integracije tih zemalja u EU uz istodobno insistiranje na ispunjavanju Kopenhaških kriterija,
EU bi stvorila novi problem u trbuhu Evrope kao što je jedanput rekao Winston Chuchill", rekao je Topolanek odgovarajući na pitanje je li Češka u sukobu s drugim zemljama članicama, primjerice Holandijom, glede perspektive članstva u EU-u Crne Gore, Albanija, Srbije te težih slučajeva poput Makedonije ili Bosne i Hercegovine.

Topolanek je dodao da to "nije mišljenje samo Češke Republike, nego zapravo većinsko mišljenje u EU-u".

Rezerve građana nekih zemalja članica prema proširenju, Topolanek je nazvao "uvredom za njega".

"Rezerve nekih evropskih građana prema daljnjem proširenju EU-a uvreda su za mene, budući da je Češka ušla u EU tek prije pet godina. Postoji brojni građani izvan granica EU-a koji su trpjeli pod jarmom totalitarnih komunističkih režima i koji još vjeruju u iste vrijednosti u koje mi vjerujemo. Ko nam daje pravo da im ne pružimo barem priliku", ističe Topolanek, prenijela je Hina.

Češka je proširenje na zemlje jugoistočne Evrope stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Međutim, samo Hrvatska ima izgleda da se u dogledno vrijeme pridruži EU-u, dok u pogledu daljnjeg širenja postoje rezerve kod pojedenih zemalja. Primjerice, Njemačka i Holandija zatežu oko davanja suglasnosti da se Evropskoj komisiji dade mandat za izradu mišljenja o kandidaturi Crne Gore. Odluke o davanju mandata Komisiji da počne s izradom mišljenja do sada su bile tehničke naravi, a sada su u slučaju Crne Gore, neke zemlje članice odustale od te prakse.

I Evropska komisija ističe da su takve odluke tehnička stvar i da tek nakon što mišljenje bude izrađeno treba započeti rasprava o prihvatljivosti pojedinih kandidatura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: