Dokazi ne upućuju na korupciju
0

Zatvorena istraga u slučaju Ina MOL

SRNA
Mađarsko državno tužilaštvo zatvorilo je istragu u slučaju u kojem je mađarski MOL osumnjičen za podmićivanje kako bi djelimično preuzeo hrvatsku naftnu kompaniju Inu.

Kancelarija glavnog mađarskog tužioca saopštila je da se odustaje od dalje istrage usljed postojanja velikog broja dokaza koji ukazuju na nepostojanje korupcije u ovom slučaju, prenosi mađarska agencija MTI.

Mađarski glavni tužilac uputio je glavnom hrvatskom državnom tužiocu Mladenu Bajiću pismo s detaljima i rezultatima istrage.

Mađarsko tužilaštvo provelo je široku istragu u nekoliko banaka, proučili su podatke i dokumente zaplijenjene od kiparske kompanije i saslušali su nekoliko svjedoka iz Mađarske i Rusije.

U istrazi koja je počela 14. jula prošle godine otkriveno je da mito koji je prebačen s računa dvije kiparske kompanije nema veze s MOL-om, te da kiparske kompanije nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru.

Istragom je utvrđeno da su te dvije kiparske kompanije u junu 2009. godine platile 10 miliona eura kompaniji Roberta Ježića iz Švicarske, koji se zanimao za ulaganje u Hrvatsku. U svemu tome nije pronađena nikakva veza s MOL-om.

Sanader se tereti da je od tadašnjeg prvog čovjeka mađarske naftne kompanije Zsolta Hernandija primio 10 miliona eura mita kako bi Mađarima omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj komkpaniji INA.