Regija
3

Zatvorena biračka mjesta u Hrvatskoj: Od 22 sata kreće objava rezultata

Piše: Er. M.
(Foto: EPA)
Oko 3,8 miliona birača u susjednoj Republici Hrvatskoj i inostranstvu imalo je danas priliku da na vanrednim izborima glasa za novi sastav Hrvatskog sabora. Ovo su drugi izbori u zadnjih deset mjeseci na kojim Hrvati odlučuju ko će u zakonodavnoj vlasti imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u naredne četiri godine.

Zatvorena su biračka mjesta na kojim su državljani susjedne zemlje izabrali 151 zastupnik u Hrvatskom saboru i to 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i tri u XI. izbornoj jedinici.

Kako navode hrvatski mediji glasalo se u 49 država diljem svijeta gdje je pravo glasa imala i "dijaspora" odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a kako navodi Index.hr osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Na izborima za hrvatski Sabor registrovano je 34.800 birača u BiH koji su tokom vikenda mogli glasati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

Ove godine zabilježena ja manja izlaznost nego prošle, a u 19 sati zatvorena su biračka mjesta. Kako piše Index, do 16:30 sati glasalo je 250 hiljada manje građana nego 2015. godine.

Državno izbornog povjerenstva (DIP) saopćilo je kako će prvi preliminarni rezultati izbora bit poznati tek u ponoći te da će oni već od 22 sata na svojoj zvaničnoj web stranici početi s objavljivanjem rezultata.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u junu da će se vanredni parlamentrani izbori u Hrvatskoj održati 11. septembra. Ova odluka uslijedila je nakon žestokih turbulencija u koalicionim odnosima unutar vlasti koji su rezultirali opozivom premijer Tihomir Orešković.

Ubrzo nakon toga na sjednici održanoj 20. juna raspušten je Hrvatski sabor. Za odluku o raspuštanju su glasala 137 zastupnika, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.