Zašto je Miloševićeva udovica pobjegla u Rusiju: Šverc duhana, dodjela stanova, politička ubistva

Klix.ba
14.4.2019. u 18:23
53
77
Zašto je Miloševićeva udovica pobjegla u Rusiju: Šverc duhana, dodjela stanova, politička ubistva
53
Zašto je Miloševićeva udovica pobjegla u Rusiju: Šverc duhana, dodjela stanova, politička ubistva Mira Marković i Slobodan Milošević
Mira Marković, udovica nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika i zločinca Slobodana Miloševića preminula je danas, a poslednje godine života provela je u Rusiji, gdje je prethodno dobila politički azil.
Nekada prva dama Jugoslavije, a potom bjegunac i azilantica, iz Srbije je otišla 2003. godine, neposredno pred ubistvo Zorana Đinđića. Iako se o njenom životu po izlasku iz Srbije znalo malo, poznato je da je boravila u Rusiji, tačnije u Moskvi, u stanu u elitnom dijelu grada, prenosi Blic.rs.

Upravo boravak u skupocijenom stanu dok uživa status političke izbjeglice, izazvao je brojne sumnje da su život na visokoj nozi žene Slobodana Miloševića plaćali državljani Srbije, posebno ako se uzmu u obzir navodi da je njen jedini prihod penzija od skoro 3.000 KM.

Sudski procesiProtiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodjelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srpski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za Mirom Marković.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazano.

Inače, Viši sud u Beogradu je 27. juna prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom je nekadašnja predsjednica političke stranke JUL osuđena na godinu dana zatvora jer je utjecala na članove vladine komisije da nezakonito dodijele stan 2000.

Njoj je suđeno u odsustvu, s obzirom da je živela u Moskvi.

Šverc duhanaProtiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina. U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Ubistvo Ćuruvije i StambolićaIako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", ime Mire Marković se spominjalo u istrazi ovog zločina. Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u "Politici ekspres" naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima nezvanično spominjana i kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: