{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštićena svjedokinja: HV u Medačkom džepu spaljivao žive civile

F
16.1.2008. u 15:59
0
0
Zaštićena svjedokinja: HV u Medačkom džepu spaljivao žive civile
0
Zaštićena svjedokinja: HV u Medačkom džepu spaljivao žive civile
Zaštićena svjedokinja na suđenju za ratne zločine u Medačkom džepu izjavila je da su hrvatski vojnici u srpskim selima neke starije civile spaljivali čak i žive te da su nakon akcije kamionima najprije odvozili stoku, a potom i građevinski materijal s novijih kuća.
Svjedokinja, koja se u spisu vodi pod rednim brojem 22, tvrdi kako je vidjela da vojnici iz kuće u Čitluku izvode Boju Vujnović, tada stariju od 70 godina, i živu je spaljuju na dvorištu.

"Ona je jaukala, a hrvatski vojnici su oko nje skakali i to gledali", kazala je svjedokinja koja tvrdi da je zločine nad svojim sumještanima promatrala, nakon što se ranjena izvukla iz kuće i skrivena čekala priliku da pobjegne u šumu.

Nakon ulaska HV-a u Čitluk vojnici su, kaže, odveli njena sina, invalida koji je teško hodao, a sam nije mogao niti jesti. Iz kuće je tada vidjela kako jedan vojnik razbija prozor i unutra ubacuje bombu koja ju je ranila po desnoj strani tijela. Iako teško ranjena četveronoške se izvukla van i skrivena u sjeniku svjedočila teškim
zločinima.

Vojnici su, dodaje, govorili kako sve treba uništiti. "To je sve srpsko, sve spalite, nemojte ni pas da pobjegne. Sve ubijajte i koljite", vikali su prema tvrdnjama svjedokinje vojnici u Medačkom džepu.

Dodala je da je nakon povlačenja HV-a deset dana šumom lutala do srpskog teritorija, gdje su joj rekli da joj je sin ubijen te da su pronađene samo njegove spaljene kosti.

Svjedokinja je u više navrata tijekom saslušanja opovrgla iskaz koji je ranije u Beogradu dala haškim istražiteljima. Tako je odbacila tvrdnje da je hrvatske vojnike nazivala ustašama, da su u pljačkama na zauzetom području uz vojnike sudjelovali civili te da su u redovima HV-a bili i strani plaćenici.

"To nije točno, nisam rekla takvo što. Dajem glavu da je sve točno što sam danas ispričala", kazala je svjedokinja.

U razgovoru s predsjednikom sudskog vijeća Marinom Mrčelom kazala je da nakon saslušanja nije potpisala izjavu danu haškim istražiteljima koji joj nisu niti pročitali što je zapisano. "Nisam ništa potpisivala, a da su mi i čitali što su zapisali to ne bih htjela jer bi plakala", kazala je.

Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu osuđenima za zločine
u Medačkom džepu nastavit će se u petak čitanjem dokumentacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: