Koštala 83.000 eura
97

Zasjala skupocjena jelka na Trgu Republike u Beogradu

Klix.ba
Jelka na Trgu Republike u Beogradu, koja je cijenom privukla pažnju javnosti, večeras je zasjala.

Gradska uprava srbijanske prijestolnice Beograda suočit će se krivičnom istragom zbog božićnog drvca postavljenog u centru grada nakon što je otkrivena afera da je plaćen čak 83.000 eura.

Cijenu je krajem sedmice otkrio istraživački portal Pištaljka.rs, ustvrdivši kako je ugovor potpisan tri dana nakon što je umjetno drvo već bilo montirano na početku centralne pješačke zone u Knez Mihajlovoj ulici. Jelka je skuplja od one koja se nalazi ispred Rockefeller centra u New Yorku.

Visoko je 18 metara i ukrašeno s 200 crvenih kuglica. Gradonačelnik Siniša Mali (SNS, konzervativna), koji je rekao da je "iznenađen iznosom", najavio je raskid ugovora. Demokratska stranka (opozicija, lijevi centar) ironično je pozvala Beograđane da pod plastičnim drvetom ostave svoje želje za poklone vrijednosti 83.000 eura.

"Kišni mantil, veličine XL, za mog psa", piše na jednoj cedulji. "Želim diplomu", kaže drugi, aludirajući na reputaciju korupcije koja prati srpsko visoko obrazovanje.

Kompanija "Keep light", kao jedini učesnik javnog konkursa za ukrašavanje grada, saopćila je da će već postavljeno drvce pokloniti Beograđanima kao svoj doprinos dekoriranju gradskih ulica i trgova.