Hrvatska
0

Zaplijenjene Sanaderove umjetnine

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Iz vile porodice bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu nešto prije ponoći počela je pljenidba kolekcije umjetnina.

Sudski ovršitelji pred vilu Sanaderovih došli su u ponedjeljak ujutro oko devet sati, no tek su oko 23.45 sati počeli iznositi umjetnine u kombi. Neslužbeno se doznaje da su policija, uskočki istražitelji i sudski ovršitelji proteklih 15 sati popisivali i u zaštitnu ambalažu pakirali mnogobrojne umjetnine koje se plijene.

Pljenidbu, koju je na zahtjev USKOK-a odobrio sud, osigurava policija koja je ulaz vile ogradila trakom te u dužini od 50-ak metara sa svake strane blokirala Kozarčevu ulicu.

Pola sata prije iznošenja umjetnina, na mjesto događaja stigla su i dva kombija s policijskim specijalcima koji su bili u pratnji vozila s umjetninama.

Jedan od branitelja bivšeg premijera Goran Suić, koji je veći dio dana bio sa Sanaderovom porodicom, izjavio je poslijepodne novinarima da se "provodi rješenje zagrebačkoga Županijskog suda", da "postupak teče korektno" i da se porodica nije ni na šta žalila. Nije želio otkriti koliko se umjetnina sudskom odlukom privremeno oduzima.

Mediji javljaju da je uz policiju, uskočke istražitelje i sudskog ovršitelja u Sanaderovoj vili bio i historičar umjetnosti koji je trebao utvrditi koja su umjetnička dijela vrijedni originali.

Odvjetnik Ivan Lovrić iz Sanaderova braniteljskog tima već je najavio žalbu na posljednju odluku o blokadi, to jest zapljeni imovine bivšeg premijera. Sud je, naime, osim umjetnina, prije desetak dana blokirao poslovne prostorije te nekoliko bankovnih računa Sanadera i njegove uže porodice.

Umjetnine su privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivica bivšeg premijera, osumnjičenog za zlopotrebu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih firmi preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Već se duže nagađa da bivši premijer ima vrijednu kolekciju umjetnina, uglavnom slika hrvatskih autora, te da će mu privremeno biti oduzeto više od stotinu umjetnina. Vrijednost umjetnina, po pisanju medija, navodno je višestruko veća od 1,5 miliona kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici.