Regija
0

Zapaljeni turski brod pet milja od Brijunskog otočja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski teretni brod "Und Adriyatik", koji se jučer zapalio 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, noćas se zbog vjetra i morskih struja znatno približio istarskoj obali, pa je jutros bio na svega pet nautičkih milja od Brijunskog otočja, potvrdio je Hini zapovjednik javne pulske vatrogasne postrojbe i član Zapovjedništva zaštite i spašavanja Istarske županije Klaudio Karlović.

Brod, koji su noćas struje nosile najprije prema sjeveru, pa prema jugoistoku, još gori, ali je požar manje jačine. Tijekom noći oplata broda polijevana je vodom s dvaju tegljača kako bi se, zbog visokih temperatura, spriječilo napuknuće oplate i potonuæe.

Pet nizozemskih specijalaca uvježbani za gašenje požara na brodovima jutros će se helikopterom spustiti na brod kako bi ugasili vatru. Oko broda postavit će se eko-brane u slučaju zagađenja mora.

"Po vremenskoj prognozi tijekom jutra bi trebala zapuhati bura, koja bi znatno olakšala situaciju, jer se brod više ne bi kretao prema istarskoj obali", rekao je Karlović.

Na brodu "Und Adriyatik", dužine 193 metra, koji je plovio iz Istanbula za Trst, nalazilo se 200 kamiona te 9 tona opasnog tereta, od čega dvije tone opasnih krutih tvari - šibica i pet-šest tona maziva za kamione. Pretpostavlja se da je u spremnicima bilo oko 800 tona pogonskog goriva. Požar je jučer oko 4 sata buknuo 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskoga teritorijalnog mora i Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).